Aardbeving Haïti ontroert de buren in de Dominicaanse Republiek

De bevolking van de Dominicaanse Republiek bekeek de buren uit het arme Haïti vaak wantrouwig, maar de aardbeving in Port-au-Prince heeft een ware golf van sympathie en hulpgoederen op gang gebracht.
De meeste Dominicanen zijn niet rijk, met een gemiddeld jaarinkomen van net boven de zesduizend dollar. Het groeiende aantal Haïtiaanse migranten wordt doorgaans met argwaan bekeken door de  Dominicaanse bevolking. Er leven inmiddels naar schatting een miljoen Haïtianen, vaak zonder papieren, en dat zorgt regelmatig voor spanningen. Maar sinds de ramp wordt het land consistent aangeduid in de media als “onze zusternatie”, en de deportatie van illegale Haïtiaanse migranten is opgeschort.

De Dominicaanse media voeren de dans aan. Alle belangrijke televisiestations in de Dominicaanse Republiek hebben een cameraploeg in de Haïtiaanse hoofdstad en de tv-programma’s worden regelmatig onderbroken om een nieuw inzamelpunt aan te kondigen voor voedsel of medicijnen. De drie grote Dominicaanse telecomoperatoren hebben een systeem opgezet om hulporganisaties te steunen via een sms.

De Dominicaanse regering had al meteen na de ramp vrachtwagens met voedsel, mobiele keukens en hospitalen, artsen en vaccins over de grens naar buurland Haïti gestuurd. maar de steun van de bevolking kwam niet meteen op gang. De dag na de aardbeving lanceerde het Vluchtelingen- en Migrantencentrum van de Jezuïten in Centro Bono een oproep voor voedsel en medicijnen. De Jezuïten pleiten al jaren voor meer rechten voor de Haïtiaanse migranten in de Dominicaanse Republiek. Maar de hele dag liep er bijna niets binnen.

Amper een dag later was de situatie helemaal anders: er waren veertig vrijwilligers nodig om de wachtende voertuigen met water en voedsel te kunnen lossen. De opslagplaats werd haast tot de nok gevuld. Ook in het centrum van het Rode Kruis, waar bloed gegeven kan worden voor Haïti, wachten tientallen mensen in de rij, waarvan maar één Haïtiaanse immigrant.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.