Aardbeving schudt ecotoerisme dooreen

Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers. Met een oppervlakte van nog geen 52.000 km² herbergt het vijf procent van de wereldwijde biodiversiteit. De fauna is zeer heterogeen met droog en nat regenwoud, nevelwouden, mangroves, twee kustlijnen en vulkanisch gebergte. Ze vormt de habitat van meer dan 850 vogelsoorten, zeker 200 soorten zoogdieren en eenzelfde aantal soorten reptielen en amfibieën.
Costa Rica heeft de kaart getrokken van ecotoerisme. Meer dan een kwart van de fauna en flora wordt er beschermd in nationale parken. Het land pionierde in 1997 in Centraal-Amerika met zijn programma voor de Certificatie van Duurzaam Toerisme. Toch is niet alles peis en vree in de ecotoerismesector. Met zo’n twee miljoen vakantiegangers in 2008 blijven de negatieve effecten op de biodiversiteit groot. En het natuurtoerisme kan ook wel eens gekelderd worden door de natuur zelf. De regelmatige vulkaanuitbarstingen en aardbevingen hebben indrukwekkende gevolgen. Neem de aardbeving van 8 januari met een  kracht van 6,2 op de richterschaal, die 23 mensenlevens eiste, leidde tot de evacuatie van driehonderd toeristen en tien kilometer aan wegen verwoestte.
De overheid spreekt van vijftien miljoen euro schade aan openbare infrastructuur.  De schade zorgt voor moeilijkheden voor reizigers die de vulkaan Poaz en haar krater –de tweede grootste ter wereld– willen beklimmen. De vulkaan ligt op amper tien kilometer van het epicentrum. De rivier Serapiquí is geblokkeerd door modder en vuil en zal binnenkort met geweld haar plaats terug innemen. De loop van de rivier zal zelfs veranderen, voorspellen geologen. Rafting staat dus ook even niet meer op het programma.
De laatste aardbeving van zo’n grote kracht dateert van 1991. Toen steeg tot 1,8 meter Caraïbische kustlijn boven de zeespiegel uit. Het koraal en zijn bewoners stierven massaal. Vijftig km² primair woud werd vernietigd, net als de fauna van 2000 km² in de bergketen van Talamanca. De aardbeving was een ramp voor de biodiversiteit.
Al dat ecologisch geweld schrikt duidelijk toeristen af. Zes op tien leden van de Camera National de Tursmo meldt dat de hotelreservaties voor het eerste semester van 2009 met een kwart daalde als gevolg van de aardbeving. En dat terwijl de economische crisis het aantal toeristen al ruim 2,5 procent deed verminderen in de tweede helft van 2008. De perspectieven voor 2009 zijn evenmin hoopvol. Voor het welzijn van de Costaricaanse economie kan de natuur zich maar best rustig houden. Zestig procent van het bnp hangt immers af van al dat schoons.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2838   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift