Aardbevingsslachtoffers Haïti dreigen opnieuw ontheemd te raken

Duizenden slachtoffers van de aardbeving in Haïti lopen het risico voor de tweede keer ontheemd te raken. Particuliere landeigenaren in de hoofdstad worden ongeduldig omdat er nog steeds geen oplossing is voor de geïmproviseerde opvangkampen op terrein.
In een kamp op het afvalopslagterrein bij het evenementencentrum Palais de l’Art in Port-au-Prince heerst woede en onrust. De bewoners horen al maanden niets van de overheid over een nieuwe woongelegenheid.

De eigenaar van het terrein sloot maandag het metalen hek af, waardoor zo’n 150 kampbewoners over de - deels ingestorte - omheining moesten klimmen om bij hun spullen te komen.

“Als we ergens anders heen konden, zouden we hier echt niet blijven” zegt Reynold Louis-Jean van het organiserende comité in het kamp. “Er verblijven hier ouderen, gehandicapten en mensen die ledematen kwijt zijn. We moeten ze hier naar binnen en naar buiten dragen.”

“De eigenaar probeert ons te dwingen te vertrekken. Dat kunnen we niet accepteren”, zegt hij, terwijl anderen emmers met water over de omheining tillen. Het Rode Kruis stopte met de levering van water aan het kamp.

Geldnood



Joseph Saint-Fort, eigenaar van de club, is van plan de kapotte omheining te repareren en zo de toegang tot het kamp helemaal af te sluiten. Even verderop staan al betonblokken klaar.

In de afgelopen twee maanden kreeg Saint-Fort diverse malen van overheidsfunctionarissen en hulporganisaties te horen dat hij moest wachten totdat het kamp verplaatst kan worden. Zijn geduld is echter op. Al weken dreigt hij het terrein af te sluiten als niemand hem betaalt voor het gebruik van zijn terrein.
 
“Niemand doet een voorstel. Ik word gedwongen om die mensen hier te laten kamperen”, zegt Saint-Fort. “Ik heb contracten met mensen die nog dateren van voor de aardbeving. Niet dat ik uit ben op geld, maar ik moet ook ergens van leven en daar heb ik dit terrein voor nodig.”

Teveel mensen



Op de campus van een particuliere Methodistenschool in Petionville wonen tijdelijk tweehonderd gezinnen. Vrouwen die werken als straatverkoper zeggen dat het hek naar het kamp vaak nog dicht is, als ze ‘s ochtends vroeg willen vertrekken.

Hulporganisatie World Vision distribueerde tenten, maar kreeg “problemen” bij de installatie van latrines en de toevoer van water naar het kamp, zegt een hulpverlener. “World Vision veroorzaakt wanorde door hulp te verlenen”, zegt pastor Thelesier Elysee via de telefoon. “Er zijn hier teveel mensen, dat leidt tot onveilige situaties. Ze moeten echt weg”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.