“Aarde absorbeert meer CO2 dan gedacht”

De aarde absorbeert meer CO2 dan gedacht. Dat zegt professor Wolfgang Knorr van de Universiteit van Bristol. De resultaten van zijn onderzoek gaan in tegen wat veel klimaatwetenschappers stellen.
Wolfgang Knorr stelde vast dat de verhouding tussen de hoeveelheid CO2 die in de lucht is uitgestoten en de hoeveelheid CO2 die geabsorbeerd wordt, ongeveer gelijk is gebleven sinds 1850. Nochtans is de hoeveelheid uitgestoten CO2 in die periode spectaculair gestegen, van 2 miljard ton per jaar in 1850 tot 35 miljard ton per jaar vandaag.
Dat uitstoot en absorptie elkaar in evenwicht houden, suggereert dat de bomen en oceanen veel meer koolstofdioxide (CO2) opnemen dan tot nog is gedacht. Tot nog toe namen veel klimatologen aan dat de capaciteit om CO2 te absorberen daalt naarmate de CO2-uitstoot stijgt.
Volgende maand in Kopenhagen beleggen de Verenigde Naties een topconferentie om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Volgens Knorr betekenen zijn bevindingen niet dat men daar de lat nu ineens minder hoog moet leggen. “Zoals bij alle studies van dit genre bevatten de data onzekerheden. In plaats van erop te vertrouwen dat de natuur gratis onze gedumpte CO2 absorbeert, moeten we met zekerheid bepalen waarom de hoeveel geabsorbeerde CO2 niet veranderd is.”
Knorr baseerde zich voor zijn studie enkel op historische meetgegevens, niet op computermodellen. Zijn onderzoek verscheen op de website van Geophysical Research Letters van de American Geophysical Union.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift