"Aboriginalkampen zijn mislukte staten"

Australische oppositieleden hebben de vuile en disfunctionele Aboriginalkampen uit het Noordelijk Territorium vergeleken met mislukte staten. Conservatieve parlementsleden zeggen dat de nederzettingen geteisterd worden door alcoholisme, kindermisbruik en geweld.

In veel Aboriginalgemeenschappen zijn de gezondheid, educatie en levensomstandigheden verslechterd tijdens de voorbije decennia. Alcohol en goedkope drugs in combinatie met hoge werkloosheid slopen de sociale structuren. Miljarden dollars die door de overheid in onder andere gezondheidszorg, educatie en behuizing zijn geïnvesteerd, kunnen de wantoestanden en de wanhoop niet verhelpen. Een van de redenen is dat een groot deel van het geld blijft plakken aan de vingers van blanke bureaucraten uit de steden. Er is ook een gebrek aan politieke wil: voor de meeste politici zijn de problemen van de inheemse bevolking van weinig electoraal belang.

Racistische overheid

Oppositieleider Tony Abbott van de Australische Liberale Partij spoort de overheid aan om een noodinterventie te doen in de onrustige gemeenschappen. Sommige inheemse groepen gaan akkoord en zeggen dat een spoedige ingreep noodzakelijk is. Ze willen dat weerloze kinderen in steden als Alice Springs de nodige bescherming krijgen. De overheid antwoordt dat er meer politieagenten rondlopen in Alice Springs en dat er programma’s gestart worden om de problemen met alcohol aan te pakken.

Vier jaar geleden stuurde de regering van toenmalig eerste minister John Howard voor het eerst legertroepen, maatschappelijke werkers en medische teams naar tientallen afgelegen Aboriginalkampen in het Noordelijk Territorium. De ingreep was een reactie op het zorgwekkend hoge aantal kindermisbruiken in de nederzettingen. De autochtone gemeenschap klaagde toen dat ze niet op de hoogte was gebracht en beschuldigde de overheid van racisme. De overheid heeft haar hulptroepen echter niet teruggetrokken uit deze afgezonderde gebieden.

Serieuze maatregelen voor serieuze crisis

Volgens Abbott heeft die tussenkomst van de overheid de sociale problemen in de geïsoleerde gemeenschappen met succes teruggedrongen. En daarom willen de conservatieve partijen een gelijkaardige interventie zien in grotere steden, zoals Alice Springs. “Een serieuze sociale crisis vergt ook serieuze maatregelen.” zei Abbott. Maandag weigerde eerste minister Julia Gillard nog een voorstel van Abbott om samen met hem naar het Noordelijk Territorium te gaan en een interventie in de steden te bespreken. Ze beschuldigde hem van sensatiezucht en zei dat hij niet oprecht bezorgd was.

Sommige leiders van de Aboriginals, waaronder Steve Brown van de werkgroep Action for Alice, delen de mening van Abbott. “We hebben hier een stad waar hongerige kinderen door de straten dolen en niemand wil er iets aan doen. Het is ongelooflijk dat zulke toestanden zich voordoen in een modern land als Australië.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.