Aboriginals willen geen overheidshulp

Aboriginals in het Noordelijk Territorium in Australië willen geen overheidshulp. Plannen van de regering om hen van betere basisdiensten te voorzien, variërend van onderwijs tot kinderbescherming, zien ze als een ongewenste interventie.
In juli vorig jaar verlieten leden van de Alyawarra-gemeenschap in Ampilatwatja, zo’n driehonderd kilometer ten noordoosten van Alice Springs, hun dorp. Ze zetten uit protest tegen de overheidsmaatregelen een nieuw kamp op, op een paar kilometer afstand van Ampilatwatja. In februari openden ze een ‘protesthuis’ in het nieuwe dorp.

Volgens Richard Downs, woordvoerder van de Alyawarra-gemeenschap, neemt het overheidsprogramma zijn mensen alle macht uit handen. Het programma richt zich op 73 gebieden en zou voornamelijk bedoeld zijn om kindermisbruik tegen te gaan in aboriginalgemeenschappen in het Noordelijk Territorium.

Aboriginalgemeenschappen maken zo’n 2 procent van de Australische bevolking van 22 miljoen mensen uit. Ze behoren vaak tot de armste en meest achtergebleven groepen. Het Noordelijk Territorium telt meer dan 220.000 inwoners, waarvan ongeveer een derde inheems is.

Paternalistisch



Drie jaar geleden bleek uit onderzoek dat seksueel misbruik van aboriginalkinderen een “serieus, wijdverbreid en vaak niet gerapporteerd” probleem is. De onder de toenmalige conservatieve regering van John Howard geplande interventie - die is overgenomen door de huidige linkse regering van Kevin Rudd - is echter omstreden.
 
Het plan voorziet in extra kinderbeschermers, meer politie en uitgebreidere diensten op het gebied van alcohol- en drugsbestrijding. Critici stellen echter dat de regering nauwelijks heeft overlegd met de inheemse Australiërs. Ze noemende bemoeienis “paternalistisch” en opgelegd vanuit de hoofdstad Canberra. Het beleid richt zich op iedereen in aboriginalgemeenschappen, los van de vraag of iemand betrokken is bij kindermisbruik.
 
De critici vinden de beoogde maatregelen, zoals het inhouden van 50 procent van de uitkeringen voor essentiële uitgaven en het verbieden van alcohol en pornografie in bepaalde gebieden, te beperkend en discriminerend.

James Anaya, de speciale rapporteur voor Inheemse Rechten bij de VN, bezocht het Noordelijk Territorium in augustus. Hij concludeerde in een rapport dat de overheid “verplicht is aboriginalvrouwen en -kinderen snel bescherming te bieden”, maar dat het antwoord van de regering op de problemen niet in overeenstemming is met de mensenrechtenverplichtingen die Australië ook heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.