Abortus doodgewoon voor Cubaanse vrouwen

“Het is niet dat ik het leuk vind, maar het is een oplossing. Er gaat altijd iets mis: je vergeet de pil te pakken of het condoom knapt.” De 21-jarige universiteitsstudente Patricia García heeft op vier jaar tijd al twee abortussen achter de rug. Ze verwacht dat ze straks opnieuw te horen krijgt dat ze zwanger is en wil die zwangerschap opnieuw beëindigen. Ze zegt zich geen zorgen te maken over de gevolgen van de ingreep.
Het verhaal van Patricia is geen uitzondering in Cuba. Iets meer dan de helft van de Cubaanse vrouwen ziet abortus gewoon als een alternatief voor de pil. Dat blijkt althans uit het onderzoek ‘Vrijwillige zwangerschapsbeïndiging en contraceptie: twee methodes voor vruchtbaarheidsbeheersing” uitgevoerd door Miriam Gran met steun van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA).

“Het is een veilige methode”. “Ach, het stelt niet veel voor”. De uitspraken van de 4000 vrouwen die ondervraagd werden, getuigen van veel onwetendheid over de risico’s van abortus. Los van de ethische dimensie, blijft abortus een ingreep die gevaren met zich meebrengt.

De cijfers dan: van de 1,806 vrouwen die reeds een abortus ondergingen, zegt 52,2 procent dat ze contraceptie hebben opgegeven. 30 procent haalt een “gebrek aan kennis” aan en 7,3 procent zegt dat ze de “er de voorkeur aan geven”. De overige tien procent beëindigde de zwangerschap omwille van gezondheidsreden, omdat het een ongelukje was of om andere redenen.

Cuba is samen met Guyana het enige Latijns-Amerikaanse land waar abortus algemeen gelegaliseerd is. Sinds 1965 mogen alle zwangerschappen op Cuba beëindigd worden voor de tiende week. Nadien kan het nog als er dringende medische redenen zijn. In de andere Latijns-Amerikaanse landen is abortus enkel toegestaan in geval van verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is.

Gezondheidsexperts op het Caribische eiland geloven dat de legalisering veel moederlevens heeft gered, maar benadrukken dat er sterk geïnvesteerd moet worden in gezinsplanning en sensibilisering om het gebruik van abortus tot noodgevallen te beperken. In 2004 werden in totaal 67.277 zwangerschappen beëindigd in de Cubaanse hospitalen. Dat zijn er 93.649 minder dan in 1986, maar het is nog steeds een hoog aantal in vergelijking met andere landen.

Het is positief dat de Cubaanse vrouwen, door het ontbreken van een sociaal taboe rond contraceptie, de komst van kinderen zelf kunnen bepalen, zegt Dr. Leticia Artiles, coördinator van het Cubaanse Netwerk voor Gender en Collectieve Gezondheidszorg. Maar het hoge aantal abortussen op Cuba “toont ook dat vrouwen de risico’s van abortus - voor het leven van de vrouw, voor latere zwangerschappen en voor de algemene gezondheid - onvoldoende zien.” Experts schatten dat 70 procent van de vrouwen die een dokter raadplegen in verband met vruchtbaarheidsproblemen, één of meerdere abortussen achter de rug hebben. (MM/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift