Abortusdebat laait weer op

Volgens de auteurs van een vorige week verschenen rapport zou de Keniaanse regering er goed aan doen vruchtafdrijving te legaliseren. In Kenia worden elk jaar 300.000 abortussen uitgevoerd, voor het grootste deel illegaal, want de ingreep is enkel toegelaten als de zwangerschap het leven van de vrouw in gevaar brengt. 2.600 van de patiënten overleven de operatie in achterkamertjes niet, en nog eens 20.000 vrouwen moeten elk jaar met complicaties in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar het voorstel om abortus uit de strafwet te halen, heeft net als bij een eerdere poging in 2003 een storm van protest doen losbarsten.





Verscheidene hooggeplaatste Kenianen hebben met het rapport ‘A National Assessment of the Magnitude and Consequences of Unsafe Abortion in Kenya’ hun nek uitgestoken. De studie steunt op onderzoek van het Keniaans ministerie van Volksgezondheid, de nationale artsenvereniging (Kenya Medical Association), de Keniaanse afdeling van Federatie van Vrouwelijke Advocaten (FIDA-K), en de Amerikaanse hulporganisatie International Projects Assistance Services (IPAS).

We kunnen niet blijven toekijken hoe vrouwen en jonge meisjes blijven sterven als gevolg van een probleem dat makkelijk kan worden verholpen, zegt Eunice Brookman-Amissah, adjunct-directeur van IPAS voor Afrika. Abortus is nog een groot taboe in Afrika, maar daar komt langzaam verandering in. Brookman-Amissah wijst erop dat Zuid-Afrika, Tunesië en Kaapverdië al wetten hebben die vruchtafdrijving mogelijk maken.

Maar de tegenstanders van abortus zijn niet van plan het in Kenia zo ver te laten komen. In 2003 organiseerden christelijke bewegingen betogingen in Nairobi uit protest tegen een oproep van vrouwelijke parlementsleden om abortus te legaliseren. Ook nu vormen die groepen front. Het thema is onbespreekbaar, zegt Jean Kaggi, de voorzitter van de Protecting Life Movement. We moeten ongewenste zwangerschappen gewoon voorkomen. Daarvoor moeten alle Kenianen in de eerste plaats de mogelijkheid krijgen om aan gezinsplanning te doen.

De Keniaanse regering bevoorraadt alle gezondheidscentra in het land met gratis voorbehoedsmiddelen, maar het land kampt sinds vorig jaar met problemen om de nodige voorraden overal tijdig geleverd te krijgen. Het programma kost de Keniaanse overheid meer dan 10 miljoen euro per jaar. De regering geeft toe dat nog niet alle Kenianen toegang hebben tot contraceptiva, en zoekt naar partners om meer inspanningen te kunnen leveren. Vrouwengroepen vinden dat er ook meer bewustmakingscampagnes op mannen moeten worden gericht. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.