Acht dode moeders per dag in Madagaskar

Dagelijks sterven in Madagaskar gemiddeld acht vrouwen ten gevolge van complicaties tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. De overheid wil met nieuwe, goedkope geneesmiddelen en betere zorg dat cijfer naar beneden halen.
De kans dat Madagaskar daarmee de Millenniumdoelstellingen haalt, is klein. Die bepalen immers onder meer dat de kraamsterfte met drie kwart teruggedrongen moet worden tegen 2015.
Momenteel sterven nog 469 moeders per 100.000 bevallingen in Madagaskar, zo blijkt uit het onderzoek. De belangrijkste reden daarvoor zijn bloedingen na de bevalling. Die zijn vooral ernstig in arme gebieden, zoals op het platteland, waar de toegang tot gezondheidszorgen erg moeilijk is.
Om daar iets aan te doen heeft het Malagassische ministerie van Volksgezondheid het geneesmiddel misoprostol beschikbaar gemaakt in 31 ziekenhuizen in het land. Het relatief goedkope geneesmiddel voor maagzweren brengt ook de bevalling op gang.
“Dit project zal de levens van vele vrouwen in Madagaskar redden en is een alternatief voor bevallingen buiten het ziekenhuis”, vertelt Thierry Ramanantsoa, arts aan het Marie Stopes Ziekenhuis in de hoofdstad Antananarivo, die het project startte in samenwerking met de overheid.
Op termijn wil de overheid het geneesmiddel overal in het land beschikbaar maken. “Als dat lukt, kan de kraamsterfte met 12 procent teruggedrongen worden”, schat Jean Pierre Rakotovao van de Canadese organisatie Venture Strategies for Health and Development (VSHD), die het project financieel steunt.

Fistels


De tweede oorzaak van moederssterfte in Madagaskar zijn fistels, openingen die ontstaan tussen het rectum en de vagina of de blaas en de vagina na een moeilijke bevalling. De aandoening komt vooral voor bij tienermoeders: bij 157 op 1.000 bevallingen bij vrouwen tusen 15 en 19 jaar, zo blijkt uit een DHS-studie in 2004.
Teza Soa, een 17-jarige moeder uit Toliara in het zuiden van het land, verloor haar baby tijdens de bevalling en ontwikkelde in de dagen na de bevalling een fistel. Haar leven werd gered door gezondheidswerkers van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). “Het was een moeilijke ervaring voor mij. Gelukkig kon ik de hulp inroepen van een gezondheidscentrum”, vertelt ze.
Te voorkomen ziektes zoals bloedingen en fistels eisen vooral een hoge tol in Madagaskar door het schrijnende gebrek aan gezondheidsdiensten. Hoewel 80 procent van de zwangere vrouwen een prenatale consultatie krijgen, wordt amper de helft van de geboortes bijgewoond door geschoold personeel en amper een derde van de bevallingen gebeurt in een ziekenhuis. Van de plattelandsbevolking woont meer dan 65 procent op meer dan tien kilometer van een gezondheidscentrum, zonder over de vervoersmiddelen te beschikken om daar te geraken. Bovendien moeten veel van de centra het zonder verloskamers stellen en zijn er vaak meer patiënten dan er bedden zijn.
De hoop van veel gezondheidswerkers is gericht op misoprostol en op een betere verzorging van fistels. Eerdere pogingen van de overheid om de moederssterfte terug te dringen, hadden wel wat succes, maar konden het sterftecijfer niet aanzienlijk terugdringen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift