Achterstand lijkt te groot voor Megawati - analyse

De Indonesische president Megawati Sukarnoputri heeft nog krap drie weken om haar achterstand goed te maken op tegenkandidaat Susilo Bambang Yudhoyono. De gepensioneerde generaal haalde het in de eerste ronde en ligt dankzij een populistische campagne voorop in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 20 september. Megawati wil haar gebrek aan populariteit goedmaken met een nieuwe coalitie in het parlement. Het helpt, maar waarschijnlijk niet voldoende.



De eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in Indonesië lijken te zullen uitdraaien op een klinkende nederlaag voor de huidige president. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 5 juli haalde Megawati nog 27 procent van de stemmen en Yudhoyono 33 procent. In de jongste peiling is de kloof tussen beide immens geworden: Yudhoyono zou 62,4 procent van de stemmen halen en Megawati zou amper 28,3 procent krijgen. De peiling, gepubliceerd op 25 augustus door het onderzoeksbureau International Foundation for Election Systems (IFES) in Washington, toont de situatie in de tweede week van augustus.

Yudhoyono, die na een aanvaring met Megawati in maart de nieuwe Democratische Partij oprichtte, is erin geslaagd om met een populistische campagne een groot deel van het electoraat in te palmen. Hij werkte zich de jongste weken voor de televisiecamera’s uit de naad om over te komen als een vriend van het volk. Met opgestroopte hemdsmouwen bracht de ex-generaal een bezoek aan de bewoners van een vuilnisbelt. De lichtelijk zwaarlijvige man won ook heel wat harten van kijkers toen hij hevig puffend laatste werd in een zakkenrace in zijn voorstad van Jakarta. Megawati daarentegen, probeert ernst en staatsmanschap uit te stralen. Terwijl Yudhoyono zich mengt onder het volk, schouwt zij militaire parades. Veel Indonesiërs beschouwen Megawati, de oudste dochters van Indonesiës eerste president Sukarno, als een paleisprinses.

Ondanks de grote achterstand is Megawati nog niet verloren, denkt Hank Valentino van IFES Jakarta. Ze kan haar status als huidige president verzilveren en zal de komende weken veel meer toegang hebben tot de media. Intussen heeft Megawati een sterke coalitie gesmeed. Ze kondigde op 19 augustus aan dat Golkarpartij, na de parlementsverkiezingen in mei de grootste politieke familie, achter haar staat. Megawatis partij PDI-P wist ook nog twee andere partijen, de PPP en de kleine PDS, te overtuigen om toe te treden tot een coalitie. De vier partijen hebben met 307 zetels nu een absolute meerderheid in het parlement.

De boodschap aan de Indonesische kiezer is duidelijk, zegt Megawatis campagneleider Heri Akhmad: Wij hebben een coalitie met bijna iedereen, zowel in de regering als in het parlement. Maar het is nog maar de vraag of de kiezer dat soort van politieke kansberekening volgt. De mensen die in mei voor Golkar stemden, zo blijkt uit de peiling, schrikken er niet voor terug om hun stem te geven aan de presidentskandidaat van een nieuwe oppositiepartij. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.