'Achthonderd burgerslachtoffers in Fallujah'

Bij het Amerikaanse offensief in de Iraakse stad Fallujah zijn tot nu toe minimaal 800 burgerslachtoffers gevallen. Dat zegt een woordvoerder van het Rode Kruis in Bagdad.

De woordvoerder, die anoniem wil blijven, baseert zijn schatting op informatie van gevluchte inwoners van Fallujah en hulpverleners van de Rode Halve Maan (de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis). Sommige vluchtelingen beweren dat het Amerikaanse leger in Fallujah clusterbommen heeft gebruikt en wapens die fosfor bevatten. Fosfor veroorzaakt ernstige brandwonden.

Volgens de woordvoerder laten de Amerikanen medewerkers van het Rode Kruis en de Iraakse Rode Halve Maan niet toe in Fallujah. Vluchtelingen worden opgevangen in kampen in de woestijn buiten de stad. Een konvooi met hulpgoederen staat al dagen te wachten op toestemming om de stad binnen te gaan. We mogen zelfs geen hulpgoederen afleveren bij het Algemene Ziekenhuis in Fallujah, zegt de woordvoerder. Het Rode Kruis heeft de Verenigde Naties gevraagd om te bemiddelen.

Het Amerikaanse leger zegt 1200 opstandelingen te hebben gedood in Fallujah. Volgens Abdel Khader Janabi, de leider van het verzet in Fallujah, bevonden zich onder die 1200 doden maar honderd opstandelingen. Volgens de woordvoerder van het Rode Kruis kloppen beide beweringen niet. Beide partijen zijn het eens over de 1200 doden, maar het aantal gedode opstandelingen klopt niet. Wij gaan uit van minimaal 800 burgerslachtoffers.

Volgens het Rode Kruis stopte het ministerie van Volksgezondheid van de Iraakse interim-regering twee maanden voor de aanval op Fallujah met de bevoorrading van ziekenhuizen in de stad. Er is zelfs geen aspirine. Dat wijst er op dat het plan om de stad aan te vallen al lang klaar lag en dat geprobeerd is de mensen te verzwakken.

Er zouden zich nog ongeveer 50.000 burgers in Fallujah bevinden. Zij hadden geen geld om de stad te verlaten of konden niet terecht bij vrienden of familie buiten de stad. Anderen hadden te weinig tijd om de stad te verlaten voordat het offensief begon.

Een hulpverlener van het Rode Kruis zegt ontstemd te zijn over het feit dat zijn organisatie niet door de Amerikanen is geraadpleegd voordat de aanval op Fallujah begon, zodat de burgers beter voorbereid hadden kunnen worden. Hij pleit voor een tijdelijk staakt-het-vuren, zodat het Rode Kruis medische hulp kan geven aan de achtergebleven inwoners van Fallujah. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.