ACP-landen maken een vuist tegen EU

De voormalige Europese kolonies willen meer tijd om nieuwe handelsakkoorden te sluiten met de EU. De deadline van 31 december 2007 is onhaalbaar, klonk het vrijdag aan het einde van de top van de 79 landen uit Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan (ACP) in Khartoem.
De ACP-landen genieten nu een voorkeursbehandeling op de Europese markt, maar die afspraken moeten in overeenstemming gebracht worden met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. De WHO wil onder meer dat handelsakkoorden evenwichtig zijn. Als de EU bepaalde landen zonder beperkingen toelaat op haar markt, moeten die landen ook hun grenzen openstellen voor Europese exporteurs.

De EU onderhandelt daarom al sinds 2002 over Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s) met de zes regio’s waarin ze de ACP-landen heeft opgedeeld. Begin 2008 moeten die akkoorden in werking treden. Maar veel ACP-landen voelen zich nog lang niet klaar om het binnen 13 maanden op te nemen tegen Europese concurrenten. Ze hebben veelal nog niet grondig bestudeerd wat de gevolgen daarvan precies zullen zijn en zeggen dat ze niet de tijd en de middelen hebben gekregen om hun landbouw en hun industrie voor te bereiden op dat nieuwe tijdperk.

“We zijn het erover eens dat de ACP-regio’s pas over die onderwerpen moeten onderhandelen als ze er klaar voor zijn”, staat er in de Verklaring van Khartoem. “We roepen de regionale onderhandelingsgroepen op samen te komen om de gemeenschappelijke problemen in de onderhandelingen met de Europese Commissie te bespreken”, gaat de verklaring verder. Ook de opdeling van de ACP-landen in zes regionale groepen waarmee de EU apart onderhandelt, valt bij veel ACP-landen in slechte aarde.

De ACP-landen willen bijkomende financiering van de EU om zich beter voor te bereiden op een toekomst waar de concurrentie harder zal spelen. Europa wil die kwestie buiten de eigenlijke handelsovereenkomsten houden.

De 79 landen landen bogen zich ook over de situatie op ACP-lidstaat Fiji. Ze veroordelen de militaire staatsgreep van de voorbije week en eisen dat premier Laisenia Qarase zijn bevoegdheden weer kan opnemen.

Over de situatie in gastland Sudan, waar sinds 2003 een veel groter conflict woedt, blijven de ACP-landen vaag. De Verklaring van Khartoem veroordeelt alleen in algemene termen “genocide, de ontkenning van genocide, etnische zuiveringen en alle misdaden tegen de menselijkheid.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.