Activisten beschuldigen mijnbouwbedrijf van betrokkenheid bij moorden

Milieuactivisten in El Salvador beschuldigen managers van een goudmijn in Canadese handen van betrokkenheid bij de moord op drie activisten.
De moorden vonden plaats tussen juni en december vorig jaar in de centrale provincie Cabañas, waar Pacific Rim El Salvador, een dochteronderneming van Pacific Rim Mining Corp in Vancouver, sinds 2002 naar goud en zilver zoekt.

In 2008 weigerden de Salvadoraanse autoriteiten een vergunning te verstrekken voor de mijn El Dorado, 65 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad. Dat gebeurde na een intensieve antimijnbouwcampagne door burgerorganisaties, plaatselijke autoriteiten, bewoners en katholieke kerkleiders. Pacific Rim eist nu 700 miljoen dollar compensatie van de Salvadoraanse staat, voor verloren investeringen.  

De eerste activist die werd vermoord, was de 37-jarige Marcelo Rivera, lid van de Associatie van Vrienden van San Isidro Cabañas (ASIC) en een van de leiders van de oppositie tegen de operaties van Pacific Rim in de regio. Zijn gemartelde lichaam werd op 30 juni vorig jaar in een put gevonden.

Het tweede slachtoffer was Ramiro Rivera (geen familie), van het Milieucomité van Cabañas. Hij werd op 20 december doodgeschoten in Trinidad, een dorp in de gemeente Sensuntepeque, de provinciehoofdstad.

Zes dagen later werd de 32-jarige Dora Alicia Sorto vermoord in hetzelfde dorp en met hetzelfde type wapen. Zij was lid van hetzelfde milieucomité. Sorto, die acht maanden zwanger was, was onderweg naar huis nadat ze kleding had gewassen in een beekje, toen ze werd aangevallen. Haar tweejarige zoontje raakte daarbij gewond.

Familievete



Héctor Berríos, een advocaat die werkt voor Mesa Nacional Frente la Minería Metálica (Nationale Werkgroep tegen Mijnbouw), zegt dat de moorden duidelijk verband houden met de activiteiten van de slachtoffers tegen mijnbouw in het algemeen en tegen Pacific Rim in het bijzonder.
 
“De vraag is wie er profiteert van deze terreurcampagne tegen mijnbouwactivisten”, zegt hij. Maar hij erkent dat het erg moeilijk is om het verband tussen het bedrijf en de moorden te bewijzen.
 
Vanuit het hoofdkantoor in Vancouver, liet Pacific Rim begin januari weten “alle beschuldigingen van Salvadoraanse antimijnbouwgroepen ondubbelzinnig te ontkennen.” Het bedrijf stelt dat er geen enkel bewijs is dat de gewelddadige incidenten gerelateerd zijn aan het mijnbouwdebat in het land. In de verklaring spreekt Pacific Rim over “tragische incidenten”, die in de lokale pers worden toegeschreven aan “een oude vete tussen twee families”.

 
Berríos zegt dat machtige mijnbouwbedrijven in andere Latijns-Amerikaanse landen en elders in de wereld, activisten wel vaker intimideren. “Maar geweld zal onze strijd niet stoppen. We doen dit voor het milieu en de gezondheid van de mensen”, zegt hij.

Miguel Ángel Rivera, de broer van de vermoorde Marcelo en eveneens lid van ASIC, zegt dat de moorden angst zaaien in de antimijnbouwbeweging, maar hij onderstreept dat hij van plan is door te gaan, ondanks de zorgen over zijn vrouw en dochter. “Als mijn achtjarige dochter naar school gaat, vraag ik me af of ze veilig is”, zegt hij. “En als ik ‘s nachts een auto voorbij hoor rijden, vrees ik het ergste.” Nu stoppen met de strijd, zegt hij, zou betekenen dat zijn broer voor niets vermoord is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.