Activisten uit VS en masse naar WSF van staatsvijand Chavez

Veel meer dan andere jaren plannen activisten uit de VS af te zakken naar het Wereld Sociaal Forum, met name naar de editie in Venezuela. Bush zal het niet graag zien. Zijn regering en de grote Amerikaanse media schilderen de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez af als een demagoog en een bedreiging voor de regionale stabiliteit. Bush steunde zelfs een mislukte coup tegen Chavez in 2002.

Traditioneel scheert het Wereld Sociaal Forum, de jaarlijkse hoogmis van de andersglobalisten, niet zo’n hoge toppen in de Verenigde Staten. Maar dit jaar sturen organisaties die een van de vorige edities bijwoonden meer mensen, en anderen plannen hun eerste bezoek. De meesten kiezen voor de Venezolaanse editie van het dit jaar op drie locaties doorgaande forum: in het Malinese Bamako van 19 tot 23 janauri, in het Venezolaanse Caracas van 24 tot 29 janauri en in maart in het Pakistaanse Karachi. Caracas verwacht tot 100.000 deelnemers.

Het hoofddoel van de trip is mensen dieper inzicht te geven in de Venezolaanse realiteit, zodat ze kunne terugkeren en de mediahetze bevechten en de regering onder druk zetten, zegt Zach Hurwitz van Global Exchange. Deze internationale mensenrechtenorganisatie met hoofdkwartier in San Francisco, Californië, stuurt 200 mensen naar Caracas. Dat is bijna het vierdubbele van de delegatie naar de vorige WSF-editie vorig jaar in het Braziliaanse Porto Alegre.

De Californiërs delegatie wil de zogenaamde Bolivariaanse revolutie van Chavez bestuderen, die zich verzet tegen de door bedrijven aangestuurde globalisering en politieke participatie, armoedebestrijding en economische zelfvoorziening predikt. Ze plannen ontmoetingen met het Afro-Venezolaanse netwerk, vrouwengroepen, inheemse groepen, landbouwcoöperaties, alternatieve media en studentengroepen.

Doorheen de VS waart een immens optimisme dat verandering mogelijk is, zeggen Hurwitz en andere activisten uit de VS. Vorig jaar rond deze tijd was de wereld geschokt over de tsunami kort tevoren en was Bush net herverkozen. Intussen zijn vele dingen gebeurd die dat optimisme hebben gevoed, zoals de ongelooflijk lage steun aan de oorlog in Irak, het onder het daglicht brengen van corruptie in het Congress en de schandalen rond marteling en andere kwesties.

Meer en meer mensen lopen warm voor de idee dat de regering-Bush radicaal agressief is uit eigenbelang, terwijl Venezuela op de bres springt voor de mensen over de hele wereld, vindt de activist van
Global Exchange.

Ook het Prometheus Radio Project uit de stad Philadelphia stuurt een delegatie naar Caracas. Het radiocollectief startte als een groep piraatradiozenders. Toen de VS-overheid hun zendapparatuur in beslag nam, zwoeren ze toen nieuwe zenders te openen voor elke die gesloten werd. Ze lobbyen met succes voor niet-commerciële uitzendingen en wisselden technische expertise uit met gemeenschappen in Nepal, Colombia, Guatemala en Tanzania om hun eigen plaatselijke radioprojecten op te zetten.

De VS kennen een vrij grote beweging van alternatieve media, maar het is een vrij gespecialiseerde groep mensen, geen brede sociale beweging, zegt Pete Tridish van Prometheus. We hebben gezien dat dit in andere landen anders ligt en hopen daarvan te leren. We zijn extra geïnteresseerd in het geval van Venezuela, waar de commerciële media sterk medeplichtig was aan de poging tot staatsgreep tegen de democratisch verkozen president.

John Catalinotto van het International Action Centre, een New Yorkse sleutelorganisatie in de antioorlogsdemonstraties in de VS, hoopt WSF-deelnemers uit andere continenten te vertellen over het Amerikaanse verzet tegen de oorlog in Irak, de scheidlijnen in ras en klasse die orkaan Katrina aan het licht bracht, de arbeidersstaking voor pensioenrechten die de New Yorkse metro platlegde en de uitdagingen waarvoor migranten in de VS komen te staan. Mensen uit Afrika, Azië en andere regio’s kennen mogelijk de details niet van die strijdpunten, of weten zelfs niet dat hier een echte klassenstrijd aan de gang is, zegt Catalinotto.

Ik beschouw het WSF als een erg hoopvolle ontwikkeling, besluit Tridish. Ik geloof niet dat Amerikaanse progressieven op hun eentje een nieuwe koers gaan varen. Landen (en activisten) over de hele wereld moeten de krachten bundelen.(ADR)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3149   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift