Advocaat Rosenberg vermoord

Rodrigo Rosenberg, een bekende advocaat die zondag vermoord werd in Guatemala Stad, laat een videoboodschap achter die fel uithaalt naar de straffeloosheid en het geweld in het land.
‘Als u dit bekijkt, is dat omdat ze me vermoord hebben.’ Rodrigo Rosenberg (47) is duidelijk in de postume videoboodschap die hij enkele dagen voor zijn dood opnam. Daarin leest hij een afscheidsbrief voor die de verantwoordelijkheid voor zijn dood rechtstreeks bij verschillende hoge ambtenaren, een bankdirecteur, president Alvaro Colom en zijn echtgenote Sandra Colom legt.

Straffeloosheid regeert


Rosenberg was de advocaat van de ondernemer Khalil Musa, die op 14 maart samen met zijn dochter om het leven werd gebracht door huurmoordenaars in Guatemala Stad.
‘Ik wist dat de president en zijn echtgenote verantwoordelijk waren voor deze laffe moord, en dat heb ik hen laten weten en wie het maar wilde en kon horen,’ verklaart de advocaat. Musa werd vermoord omdat men bang was dat hij de ontelbare schandalen van de bank Banrural aan de grote klok zou hangen, aldus Rosenberg.
De boodschap vergroot de angstpsychose onder de Guatemalteekse bevolking. Het Centraal-Amerikaanse land heeft 13 jaar na de vredesakkoorden te kampen met een moordcijfer dat dit van Irak overstijgt en een enorme straffeloosheid. Volgens Amnesty International wordt 98 procent van de misdaden nooit opgelost. Om daar iets aan te doen, werd Cisig opgericht, een speciale VN-commissie die de strijd tegen de straffeloosheid moet aangaan.
Rosenberg eindigt met een oproep om de huidige regering af te zetten en ‘opnieuw te beginnen’.  

De echte machtsgroepen


Het probleem is echter dat deze regering, zoals ook de twee vorige regeringen, de speelbal zijn in de handen van de reële machtsgroepen in Guatemala, die ook de rijkdom in handen hebben: politici van de oude oligarchie, grote nationale en transnationale bedrijven die werken met privépolitie, en groepen in het leger. In Guatemala is vijftig procent van de rijkdom in handen van vijf procent van de bevolking. En wie vandaag bij die vijf procent hoort, wil dat dit zo blijft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.