Advocaten hebben "nieuwe bewijzen voor onschuld Cubaanse Vijf"

Advocaten zeggen dat ze nieuwe bewijzen hebben die de onschuld van de Cubaanse Vijf aantonen. De vijf Cubanen zitten al dertien jaar in de cel in de Verenigde Staten.

Fernando en René González, Antonio Guerrero, Gerardo Hernández en Ramón Labañino zitten al sinds 12 september 1998 in de Amerikaanse cel. De Cubaanse Vijf, zoals ze internationaal bekend staan, werden beschuldigd van spionage, Gerardo Hernández werd ook in verband gebracht met de dood van vier mannen – drie hadden de Amerikaanse nationaliteit – na het neerschieten van twee vliegtuigjes door de Cubaanse luchtmacht in 1996. Het ging om vliegtuigjes van Brothers to the Rescue (Hermanos al Rescate), een organisatie van Cubaanse ballingen in Miami.
Een jury in Miami vond hen in 2001 over de hele lijn schuldig. Ze kregen straffen van vijftien jaar tot tweemaal levenslang.

Habeas corpus

De advocaten van de Vijf stellen momenteel alle hoop op het habeas corpus-beroep dat werd aangetekend door Gerardo Hernández. Het gaat om een uitzonderlijke, eenmalige procedure voor uitgeprocedeerde veroordeelden die vinden dat hun basisrechten geschonden zijn.
Een eerder verzoek werd eind april door Washington afgewezen. Op 16 augustus diende Hernández een nieuw verzoek in bij een rechtbank in Miami.

Het verzoek bevat nieuwe argumenten, onder meer een beëdigde verklaring van advocaat Paul McKenna. Die stelt dat hij gehinderd werd in zijn opdracht om Hernández goed te verdedigen. Het verzoek bevat ook nieuwe informatie over werknemers van Radio y TV Martí die betaald werden om belastende artikels te publiceren over de Vijf tijdens het proces in Miami.

De advocaten benadrukken de “absolute onschuld” van Hernández in de zaak van de neergeschoten vliegtuigjes. De Cubaan werd veroordeeld zonder dat er bewijzen waren voor zijn betrokkenheid, zeggen ze. Ze vragen de Amerikaanse regering de satellietbeelden vrij te geven waaruit zou blijken dat de vliegtuigjes wel degelijk boven Cubaanse wateren zijn neergeschoten.

Manipuleren van de waarheid

“We hebben echt het gevoel dat we grote vooruitgang hebben geboekt in onze poging om bewijzen te leveren voor alles wat we gezegd hebben en om de onschuld van Gerardo in deze zaak te bewijzen”, zegt de Amerikaanse advocaat Richard Klugh, lid van het team dat de Vijf verdedigt.

Ook René González, die vijftien jaar kreeg, diende een habeas corpus-verzoek in. Over enkele maanden zullen de drie anderen dat beroep eveneens kunnen aantekenen.

De Cubaanse juriste Nuris Piñero, die in het verdedigingsteam zit en ook de familie van de Vijf vertegenwoordigt, zegt dat de nieuwe bewijzen niet alleen de onschuld van de vijf aantonen maar ook “het manipuleren van de waarheid door het parket”.

Strijd tegen terrorisme

Cuba zegt dat de Vijf ongewapend naar de VS waren gereisd met als enige bedoeling het netwerk van “terroristische groepen” die operaties tegen de Cubaanse regering uitvoeren, in de gaten te houden.

In Cuba worden de Cubaanse Vijf als helden in de strijd tegen het terrorisme gezien. Jeugdorganisaties op het eiland hebben gisteren (maandag), op de dertiende verjaardag van de arrestatie van de vijf, een campagne gelanceerd om hen vrij te krijgen. Tot 6 oktober zullen in Cuba en op verschillende plaatsen in het buitenland solidariteitsacties worden gehouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift