Afghaanse papaverboeren in het nauw

Papaverplantages vernietigen zal de instabiliteit in Afghanistan alleen vergroten. Dat zegt de Europese drugs-denktank Senlis Council. De papaverboeren raken ontworteld en gaan eventueel zelfs militante groeperingen steunen. De raad pleit voor gecontroleerde productie van opium om daarmee morfine en codeïne te maken. Aan die pijnstillers heerst wereldwijd gebrek.

Plannen om massaal papaverplantages te vernietigen, zouden de levens van miljoenen boeren kunnen vernietigen, waarschuwt de Senlis Council in een nieuw rapport. Nu het geweld en de instabiliteit in Afghanistan zienderogen toenemen, moeten we ons richten op de echte belangengroepen, vindt het rapport. “De Afghaanse landbouwers moeten nauwer betrokken worden en meer inspraak krijgen bij de toekomst van hun eigen land.”

De Britse regering heeft net een bijeenkomst georganiseerd waar de toekomst van Afghanistan op tafel ligt. De regeringen die op die vergadering aanwezig zijn, overwegen op grote schaal opiumplantages te vernietigen. Op dit moment raakt heroïne, gemaakt van Afghaanse opium, in sneltempo over Europa en Noord-Amerika verspreid.

Maar opium wordt ook gebruikt om morfine en codeïne aan te maken, voornamelijk in India, Frankrijk en Turkije. “Wij vinden dat Afghaanse boeren aangemoedigd moeten worden om opium te produceren als grondstof voor de binnenlandse productie van morfine en codeïne”, zegt de directeur van de Senlis Council, Emmanuel Reinert.

“Op dit moment zijn die pijnstillers schaars, vooral in de ontwikkelingslanden”, zegt Reinert. Morfine en codeïne uit Afghanistan zouden de grote markten van China en Rusland kunnen bevoorraden, stelt hij voor.

Door de vernietiging van de papavervelden zouden twee miljoen boeren hun akkers moeten verlaten. Veel van die boeren zouden uit wrok wel eens militante groeperingen kunnen gaan steunen, wat nog meer instabiliteit met zich mee zal brengen. En dat is toch net wat het Westen wou vermijden, zegt Reinert.

De organisatie heeft een Farmers Defence Fund opgericht, een rechtsbijstandsfonds dat boeren moet helpen gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de vernietiging van hun oogsten. Het Fonds zal ook juridische bijstand verlenen aan boeren die gearresteerd worden, en gevangen boeren en hun families steunen.

Op een ‘jirga’, een Afghaanse bijeenkomst waar de gemeenschap vergadert en collectief beslissingen neemt, zullen acties afgesproken worden om zich te verzetten tegen de vernietiging van opiumvoorraden. Die ‘jirga’ vindt in april in Kabul plaats. Elke provincie zal er enkele afgevaardigden naartoe sturen.

De Senlis Raad heeft ook een wetsvoorstel klaar voor het Afghaanse parlement. De wet zou de vernietiging van opiumplantjes in Afghanistan verbieden. (JV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.