Afghaanse vluchtelingen zwaar getroffen door overstroming

Afghaanse vluchtelingen die in Pakistan wonen behoren tot de zwaarst getroffen slachtoffers van de recente overstromingen. Dat zegt het bureau van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

‘Veel Afghaanse vluchtelingen hebben geen onderdak meer. Ze verloren hun voedsel, hun vee en al hun bezitingen’, zei Adrian Edwards, woordvoerder van UNHCR op een persconferentie. In Khyber Pakhtunkhwa, een van de zwaarst getroffen provincies, zijn 78 vluchtelingenkampen overspoeld door het water. Daarbij werden meer dan 12.500 huizen van de kaart geveegd en 85.500 vluchtelingen zijn er dakloos. In totaal werden 1.4 miljoen Afghaanse vluchtelingen door het natuurgeweld getroffen.

Veel vluchtelingen staan nu voor de tweede maal in hun leven op straat. Sommigen zijn ondergebracht in scholen, anderen troepen samen in hoger gelegen delen van de stad. Ze slapen tussen de muggen en de modder, het afval en de lijken. UNHCR deelt tenten uit in de regio en geeft voedsel en medische hulp aan de zwaksten.

De zeventigjarige Gul Hassan vertelde UNHCR hoe hij de nacht samen met zijn zoons op de stoep van een straat doorbrengt. Zijn vrouw en dochters zijn ondergebracht bij vrienden. Op de vlucht voor het geweld, verliet Hassan in 1980 Afghanistan. Hij vond onderdak in het vluchtelingenkamp Hajizai in het noordwesten van Pakistan. Van het kamp blijft na de overstroming niets meer over.

Alleen Allah kan ons helpen

Pakistan herbergt al vele jaren een van de grootste vluchtelingengroepen ter wereld. Miljoenen Afghanen zochten tijdens de Sovjet-invasie hun toevlucht in het buurland. Velen keerden na de val van de taliban in 2002 terug naar hun geboorteland. 1.7 miljoen bleven echter achter. Tijdens de Amerikaanse invasie in Afghanistan vluchtten nog eens 300.000 Afghanen naar Pakistan. Vorig jaar besliste de Pakistaanse overheid nog dat de verblijfsvergunning van de vluchtelingen tot 2012 zou worden verlengd.

Het merendeel van de vluchtelingenkampen bevond zich in de gebieden die nu het zwaarst door de overstroming zijn getroffen. Charsada en Nowsherhra, twee kampen in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, zijn onder de modder bedolven. Het Azakhel vluchtelingenkamp, met 30.000 inwoners een van de grootste van het land, is tot puin herleid. Het enige gebouw dat de overstroming heeft overleefd, is de plaatselijke moskee. Honderden mensen werden er door het water meegesleurd. De overlevenden hebben zich 100 meter van het kamp gegroepeerd, en leven nu op een verhoogde spoorweg.
Volgens UNHCR heeft de Pakistaanse overheid tot nu toe weinig gedaan om de Afghanen te helpen. De inwoners van Azakhel zijn dezelfde mening toegedaan. ‘De rivier heeft alles verslonden’, vertelde Nizam Ali in Azakhel aan Reuters. ‘We hebben geen huizen meer, geen handelszaken, niets om te eten, niets om aan te doen. Niemand helpt ons. Het lijkt erop alsof we geen andere keuze hebben dan terug te keren naar Afghanistan.’

‘De overheid heeft ons nooit verwittigt’, zei ook Jawad Khan aan Reuters. ‘Zij zijn verantwoordelijk voor deze ramp. Wij vragen enkel hulp van Allah.’
Naast Afghaanse vluchtelingen telt Pakistan nog 1 miljoen binnenlandse vluchtelingen, die omwille van het geweld tussen het Pakistaanse leger en de taliban in de Swatvallei tijdelijk naar andere delen van het land uitweken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.