Afghaanse werklozen "gered" door opiumoogst

Duizenden werkloze Afghaanse jongeren zakken af naar de zuidelijke provincie Helmand. Daar wordt weliswaar intens gevochten, maar is er ook geld te verdienen in de illegale opiumoogst. Tweederde van alle opiumderivaten in de wereld, zoals heroïne, komt uit Afghanistan.
Afghanistan is gewelddadiger dan het ooit is geweest sinds het verdrijven van de Taliban eind 2001. Vooral in de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar gaat het slecht. Dagelijkse aanvallen van militanten en voortdurende luchtbombardementen door oorlogsvliegtuigen van de NAVO en de coalitietroepen hebben vele burgerlevens geëist.
Maar dat houdt iemand als Nasrullah, een achttienjarige uit Qarabagh in de provincie Ghazni niet tegen. Hij werkt al drie weken in de papavervelden van het oproerige district Nad Ali. “Helmand is ongetwijfeld een ontvlambare plek, maar ik ben arm. Hier heb ik een kans om tijdens het oogstseizoen een inkomen te verwerven.”

Goed loon


Naarmate hij langer blijft en dus ervarener wordt, stijgt het loon dat Nasrullah opstrijkt. “We zijn een groep van 23 jongeren en we werken in shifts van vijf uur. We verdienen elk 800 Afghanis (zo’n 12 euro) per dag, en ons eten wordt betaald. Niet slecht voor iemand in nood”, grinnikt hij.
Ook Gul Muhammad (30) uit het Andardistrict in de provincie Ghazni heeft zijn redenen om het gevaar te trotseren. “Ik ben de enige broodwinner van een familie van achttien, dat betekent continu zwoegen. Maar de afgelopen twintig dagen heb ik 18.000 Afghanis (267 euro) verdiend met papaverbollen kerven en het sap opvangen.
Volgens Gul is zijn de werkomstandigheden dit jaar erg aantrekkelijk. “Ik was hier vorig jaar ook, maar nu is het heel anders. Boeren van hier trokken naar Andar en omstreken om landarbeiders te zoeken, en ze beloofden veel jongeren een heel goede verloning.”
De arbeiders hebben alleen klachten over de veiligheidstroepen, die ze ervan beschuldigen smeergeld af te persen van de boeren om hun velden met rust te laten.
Opiumteelt is verboden in Afghanistan en de regering probeert de velden te vernielen. Maar vorig jaar lag de oogst 59 procent hoger dan het jaar daarvoor. In de oostelijke provincie Nangarhar gebruikten opiumboeren geweren om hun inkomstenbron te beschermen. IPS/Pajwok Afghan News

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.