Afghanen zien hun land niet verbeteren

De eerste bom van de Verenigde Staten op Afghanistan, trof precies tien jaar geleden het grondgebied van de Afghanen. Daarmee was de jacht op Osama Bin Laden geopend. Tien jaar later is de vraag: heeft de oorlog ook geleid tot een verbetering van het Afghaanse leven? De Afghanen vinden van niet.

Nu de oorlog in Afghanistan heviger is dan ooit, komen er steeds meer kritische geluiden over de aanwezigheid van de internationale troepenmacht in het land. Vrijdag liet de Afghaanse president Hamid Karzai in een interview aan de BBC weten somber te zijn over de veiligheid van de burgers. De regering en de NAVO kunnen deze garantie niet geven.

2014

Karzai meldde verder dat hij afziet van het kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen in 2014. Het Westen heeft in Afghanistan nu 140.000 militairen, onder wie 100.000 uit de Verenigde Staten. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen benadrukt dat het de bedoeling is dat de troepenmacht zich in 2014 geheel heeft teruggetrokken.

‘Missie mislukt’

De Duitse officier die de militaire rol van Duitsland in Afghanistan mede heeft bepaald, zegt dat de internationale missie in het land is mislukt en dat de taliban binnen enkele maanden na vertrek van de militairen de macht weer zullen grijpen. Ook in eigen land komen er steeds meer twijfels bij Enduring Freedom. Honderden Afghanen eisten donderdag tijdens protesten in de straten van Kaboel het vertrek van de internationale troepenmacht.
Shamsadullah Khan, een veertigjarige Afghaan, vraagt zich af waar de militairen nog voor vechten. ‘Waarom zijn de Amerikaanse soldaten nog hier? Osama is dood en de veiligheid wordt er niet beter op. Als ze hier zijn, laat ze dan ook wat nuttigs doen’, aldus de Afghaanse vader van drie kinderen die zijn verhaal doet aan een Afghaanse krant.

Indiërs zijn gelijkgestemd

‘Afghanistan blijft tien jaar later achterlijk en arm’, menen veel Indiërs. Hun voornaamste kritiek is dat de Verenigde Staten en hun 42 partners in de International Security Assistance Force (ISAF) er niet in geslaagd zijn om enige verbetering te brengen in het leven van de bevolking. ISAF heeft weinig moeite gestoken in het verlenen van infrastrucuur, minimumnoden en ontwikkeling. Het Afghaanse leger blijft een klein leger met weinig slagkracht lezen we op de Indiase website Tehelka.com. ‘De troepenmacht heeft de taliban dan wel verzwakt, maar de simpele waarheid is dat de VS Afghanistan al vanaf de eerste dag verkeerd hebben ingeschat’, zo luidt de kritiek.

Reuters meldt dat Indiërs van mening zijn dat het westerse ingrijpen niet heeft bijgedragen tot het versnellen van het vredesproces. Sterker nog: ze beweren dat twee, vijf of tien jaar geleden een oplossing dichterbij lag dan nu. Het gevaar in Afghanistan is dat het geweld zeker doorgaat zo lang de westerse troepen op Afghaanse bodem blijven. Het zogenaamde eindspel, zoals zij het noemen, heeft enkel meer bloed doen vloeien, menen de Indiërs.

Express India wijst erop dat met de tiende verjaardag een tijd van reflectie aanbreekt. Het medium geeft een positiever naoorlogs beeld. Abdul Saboor, een 30 jaar oude kok uit Kabul vertelt aan de krant dat het leven onder de taliban ondraaglijk was. ‘Ik was eigenlijk opgelucht toen ik vernam dat de taliban verslagen waren’, zo geeft hij toe. Ook een Afghaans hooggeplaatst regeringslid dat anoniem wil blijven, wijst op de toegenomen veiligheid in de hoofdstad. ‘Meer veiligheid impliceert ook meer controle. De Afghanen zijn absoluut te vinden voor een terugtrekking van de buitenlandse troepen.’ 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2916   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift