Afghanistan blijft opiumcentrum van de wereld

Ondanks de militaire aanwezigheid van de VS en andere westerse landen blijft Afghanistan de grootste illegale opiumproducent ter wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de International Narcotics Control Board (INCB).
“Meer dan 90 procent van de illegale opiumproductie in de wereld gebeurt in Afghanistan”, zei Mylven Levitsky van de International Narcotics Control Board tijdens de persconferentie waarop de nieuwe studie werd voorgesteld. Volgens de expert is het gebrek aan veiligheid in het land het grootste obstakel in de strijd tegen de opiumproductie. Levitsky riep de overheid in Kaboel op om “onmiddellijke maatregelen” te nemen tegen het drugsprobleem, dat hij als “alarmerend” beschreef. Volgens de gegevens van de INCB produceert Afghanistan jaarlijks meer dan zevenduizend ton opium, de grondstof voor het erg verslavende heroïne.
Opvallend is wel dat Afghanistan niet enkel met een bloeiende teelt, productie en export van heroïne zit, maar ook kampt met een groeiende lokale consumptie. Volgens de onderzoekers zit het druggebruik onder Afghanen in de lift en zijn nu al minstens een miljoen verslaafden in het land. De drugsmokkel brengt bovendien andere problemen met zich mee zoals georganiseerde misdaad en corruptie. Naast opium wordt in Afghanistan ook steeds meer cannabis verbouwd, dat erg winstgevend is op de internationale markt.
Om de opiumteelt tegen te gaan, moet de Afghaanse overheid een alternatief bieden aan de telers, maar moet ze ook de aanvoer van de chemicaliën aan banden leggen die nodig zijn om heroïne te produceren.
Volgens de INCB slaat de opiumteelt steeds meer over naar het naburige Pakistan. “De Pakistaanse overheid blijft vastbesloten om die illegale teelt uit te roeien”, zei Levitsky. “Maar het grootste deel is geconcentreerd dicht bij de Afghaanse grens, waar het moeilijk is om de nationale wetgeving op te leggen”.

Zuid-Amerika en Afrika


Wat Afghanistan betekent voor opium, is Colombia voor coca, het basisingrediënt voor cocaïne. Ondanks miljarden dollars aan steun in de strijd tegen de cocateelt is het land nog steeds goed voor 55 procent van alle cocavelden in Zuid-Amerika.
De INCB is ook “bezorgd” om het recente akkoord dat de Boliviaanse regering afsloot met cocatelers in Yungas. Evo Morales, de eerste inheemse president van Bolivia, heeft herhaaldelijk het recht van de lokale bevolking verdedigd om coca te telen, omdat het product een spirituele en traditionele waarde heeft voor de inheemse bevolking.
Morales en andere Latijs-Amerikaanse leiders zien het drugprobleem vooral als een kwestie van vraag eerder dan van aanbod, omdat het grootste deel van de verslaafden in geïndustrialiseerde landen woont.
Volgens de Verenigde Naties zijn West- en Centraal-Europa samen al goed voor een kwart van alle cocaïneconsumptie in de wereld. Volgens het INCB gebruiken 35 miljoen mensen in de Verenigde Staten illegale drugs, waaronder cocaïne.
Ook de rol van Afrika in de illegale drugsmokkel wordt steeds belangrijker. Het continent wordt een belangrijke route voor Zuid-Amerikaanse smokkelaars om hun waar in Europa af te leveren. Er wordt ook heel wat geconsumeerd en geproduceerd: Afrika telt minstens 42 miljoen druggebruikers en produceert meer dan een kwart van alle cannabis ter wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.