Afghanistan: de Belgische militaire en humanitaire aanwezigheid

België neemt als Navo-lidstaat een langzaam groeiende verantwoordelijkheid op in de militaire operaties in Afghanistan. En de ontwikkelingssamenwerking volgt, op een afstand.
  • Gie Goris Belgi Gie Goris

Militair


België heeft nu iets meer dan 400 militairen in Afghanistan, in het kader van de ISAF. De Belgische militairen zitten geconcentreerd op KAIA (de internationale luchthaven van Kaboel, waar de Belgen al meer dan twee jaar instaan voor de beveiliging van de militaire basis), in Kunduz (waar ze samenwerken met de Duitse troepen en, in het kader van de ISAF-operaties, vooral aan ontmijning doen) en op KAF (Kandahar Airfield). Dat laatste is een uitbreiding van 2008, waarmee minister van Defensie De Crem aan de Verenigde Staten de goede trouw van bondgenoot België wou bewijzen.
Er staan 4 F16’s gestationeerd op KAF en er zijn 100 militairen mee om de inzet van die gevechtsvliegtuigen te ondersteunen. ‘De ene dag staan de Belgische F-16’s in voor een voorbereide missie -het overvliegen van regio’s, verkennen van terrein-, de andere dag staan ze paraat voor als de ISAF grondtroepen om luchtondersteuning vragen’, zegt luitenant Erik Eennaerts. De regering Van Rompuy breidde de missie in Afghanistan meteen verder uit door twee detachementen extra te voorzien voor de opleiding van Afghaanse veiligheidstroepen.

Humanitair


‘Na de beslissing van de regering om de militaire inspanningen voor Afghanistan op te voeren, wilden we ook meer doen voor de ontwikkeling van dat land’, zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel in een gesprek met MO.be (2 oktober 2008). Charles Michel: ‘De beslissing voor een verhoogde steun hangt samen met het sturen van F16’s naar Afghanistan. We vragen ook aan de uitvoerders van de door ons gesteunde programma’s dat ze de bijkomende middelen op de eerste plaats in de regio van Kandahar zullen inzetten, waar ook de F16’s gestationeerd zijn. Op die manier willen we een psychologisch effect realiseren en duidelijk maken dat onze betrokkenheid bij Afghanistan op twee sporen rijdt.’
België heeft geen bilaterale samenwerkingsakkoorden met Afghanistan en is ook  niet van plan van Afghanistan een prioritair samenwerkingsland te maken. Er is voor de periode 2007-2011 dan ook maar een budget voorzien van 30 miljoen euro ontwikkelingssteun. Dat bedrag verhoogde Charles Michel met 6 miljoen euro voor de jaren 2009-2011. Die middelen worden besteed via UNDP (het ontwikkelingsfonds van de VN), de Aga Khan Foundation en de ngo Solidarité Afghanistan-Belgique.
Binnen de internationale donorgemeenschap wordt momenteel stevig gedebatteerd over het rechtstreeks kanaliseren van meer middelen naar het lokale bestuursniveau. Belgisch zaakgelastigde Jean-Louis Van Belle is een groot voorstander van die aanpak, omdat hij gelooft dat de hulp daardoor makkelijker zal aansluiten bij de lokale prioriteiten, en omdat het niveau van de lokale democratie erdoor versterkt wordt. Vraag is of het bestaande programma van Community Development Councils versterkt en uitgeberid wordt (vandaag hebben al 5400 zulke CDC projecten ingediend en geld gekregen; in principe moeten dat er tegen 2010 15.000 worden) dan wel of een nieuw ‘People’s Plan’ die lokale ontwikkeling moet realiseren. De VS opteren voor het tweede spoor, omdat ze daar zelf meer greep op kunnen houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.