Afghanistan houdt doodstraf in stand

In Afghanistan zitten meer dan honderd mensen op death row, onder wie enkele vrouwen. In juni werd de laatste executie uitgevoerd, in directe opdracht van de Afghaanse president Hamid Karzai.

In februari van dit jaar pleegden zelfmoordterroristen en gewapende mannen een aanslag op de Kabul Bank in Jalalabad. Het was een van de bloedigste aanslagen van dit jaar. Er vielen veertig doden en zeventig gewonden. De meeste slachtoffers behoorden tot de Afghaanse veiligheidstroepen. De militairen en politieagenten stonden in een rij te wachten op uitbetaling van hun salaris. De taliban eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Twee daders overleefden de aanslag. Onder grote publieke druk keurde Karzai hun doodvonnis goed. De mannen werden in juni opgehangen in de beruchte gevangenis Pul-e-Charki.

“Karzai stond onder grote druk om deze mannen te executeren”, zegt Horia Mosadiq, Afghanistanonderzoeker bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Volgens Amnesty is wereldwijd in 139 landen de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft.
 
“Onze grootste zorg is dat verdachten geen eerlijk proces krijgen”, zegt Mosadiq. “Ten eerste gaat men er hier niet vanuit dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Ten tweede worden getuigen en bewijzen niet gecontroleerd. En ten derde: de politie is niet professioneel. Het is normaal om bekentenissen af te dwingen door marteling.”

Daarnaast spelen volgens Mosadiq ook corruptie, politieke druk en connecties een rol.

Moratorium

In 2007 werden vijftien mensen officieel geëxecuteerd. In 2008, vlak voor de verkiezingen, boog Karzai voor de politieke druk en keerde hij zich tegen een resolutie van de Verenigde Naties (VN) voor een moratorium op de doodstraf.

“Hoewel de Afghaanse rechtbanken nog steeds de doodstraf uitspreken, heeft Amnesty in de afgelopen twee jaar geen executies gedocumenteerd”, schreef Amnesty vlak na de twee executies in juni van dit jaar. “Onder het talibanregime was de doodstraf wijdverbreid. De nieuwe regering heeft het aantal executies drastisch teruggebracht en dat is een bemoedigend teken.”

Shabeer Ahmad Kamawal, directeur van de International Legal Foundation of Afghanistan (ILF-A), een organisatie die gedetineerden juridische bijstand verleent, zegt dat de rechtsgang bij een van haar cliënten oneerlijk is verlopen.

Kamawal is ervan overtuigd dat een van zijn cliënten Mohammed*, ten onschuldig op death row zit. Bij een hoog oplopend conflict over een huwelijk in de familie werd Mohammeds broer Hakim en een van zijn zonen vermoord door vijf zonen van Mohammed. Zij sloegen daarna op de vlucht. Mohammed en een achtergebleven andere zoon werden gearresteerd en veroordeeld.
 
“De hoofddaders zijn niet gevonden en er zijn hier onschuldige mensen veroordeeld”, zegt Kamawal. 

 

*Uit privacyoverwegingen is een gefingeerde naam gebruikt.

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/Pul_e_Charki_prison.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.