Afrika almaar prominenter in plannen Pentagon

Afrika is niet langer een vergeten continent - toch niet voor het Amerikaanse leger. Terwijl het Pentagon troepen wegtrekt uit West-Europa, Turkije en Saudi-Arabië, bouwen de Amerikanen in Afrika net als in Oost-Europa en Centraal-Azië nieuwe steunpunten uit. De VS willen in Afrika hun oliebelangen veiligstellen en de terroristische dreiging de kop indrukken.


Camp Lemonier, een voormalige Franse legerbasis in Djibouti, is vorige week het hoofdkwartier geworden van de Amerikaanse Joint Task Force-Horn of Africa (CJTF-HOA). De basis was al sinds kort na september 2001 een belangrijk centrum voor Amerikaanse acties tegen het terrorisme in de Hoorn van Afrika en de omliggende wateren. Sinds vorige week zijn er 1800 manschappen gelegerd. Zowel de marine, het leger als de luchtmacht zijn er vertegenwoordigd; ook de Amerikaanse inlichtingendiensten gebruiken de basis. Djibouti ligt tussen Ethiopië en Somalië in, terwijl ook Jemen maar een steenworp ver is. Al-Qaeda rekruteerde traditioneel veel aanhangers in Jemen; in het land zijn ook al verscheidene aanslagen uitgevoerd tegen westerse doelwitten. In oktober 2000 kwamen er bij een aanslag op de USS Cole 17 Amerikaanse mariniers om. Somalië, een land zonder centrale regering, is misschien een toevluchtsoord geworden voor strijders die Afghanistan moesten verlaten. Ook in andere landen in Oost-Afrika zijn islamistische extremisten actief.

Eind april kondigden de VS ook aan dat de Amerikaanse aanwezigheid in West-Afrika verhoogd wordt. In een niet nader genoemd land zou in oktober al een snelle interventiemacht van 2.000 tot 3.000 soldaten gelegerd worden. De grote Amerikaanse zeemachtverbanden die traditiegetrouw maandenlang in de Middellandse Zee rondkruisten, zullen in de toekomst ook geregeld naar West-Afrika opstomen. Het kleine Sao Tomé e Principe stelde zich vorig jaar kandidaat voor de bouw van een Amerikaanse marinebasis, maar Washington heeft daar nog niet op gereageerd.

West-Afrika levert nu al meer dan 15 procent van alle olie die de VS importeren, en er wordt verwacht dat dit aandeel tot 25 procent zal stijgen. Naast Nigeria zijn ook Angola, Gabon, Congo, Kameroen en Equatoriaal Guinea olieproducenten. De VS zijn van plan hun ambassade in Equatoriaal Guinea te heropenen amper acht jaar nadat ze werd gesloten. Voor de kust van het land zijn grote aardoliereserves gevonden, en Amerikaanse maatschappijen hebben verreweg de meeste concessies in de wacht gesleept. De VS zeggen dat doorheen West-Afrika belangrijke drugssmokkelroutes lopen, dat er in de regio terroristen worden opgeleid en dat het een broeihaard voor instabiliteit is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.