Afrika boekt langzaam vooruitgang in bestrijding moedersterfte

Slechts drie landen in Oost-, West- en Zuidelijk Afrika zullen in de komende jaren in staat zijn de moedersterfte tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Die landen zijn Eritrea, Rwanda en Ethiopië.

Dat zei Eliya Zulu, directeur van het African Institute for Development Policy (Afidep), afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Nairobi.

Tijdens de bijeenkomst van Afrikaanse beleidsmakers, medische experts en ontwikkelingspartners stond het vijfde millenniumdoel, het reduceren van de moedersterfte met driekwart tegen 2015, centraal.

Uit onderzoek van het Afidep in Oost-, West- en Zuidelijk Afrika, blijkt dat de meeste landen worstelen met de toegankelijkheid van kraamzorg. Alleen Eritrea, Rwanda en Ethiopië liggen op schema als het gaat om het verbeteren van deze zorg.

Eritrea, een land in de Hoorn van Afrika, wist de moedersterfte te reduceren met 70 procent, van 930 doden per 100.000 vrouwen in 1990 tot 280 per 100.000 in 2008.
 
Oeganda noteerde redelijke vooruitgang met betrekking tot het vijfde millenniumdoel. De moedersterfte daalde in dat land van 670 doden per 100.000 vrouwen in 1990, tot 430 doden per 100.000 in 2008.

In Kenia nam de moedersterfte echter toe van 380 doden per 100.000 vrouwen in 1990 tot 530 per 100.000 in 2008.

Oeganda

“Anders dan in andere landen in Oost-Afrika, ontbrak in Kenia de politieke wil om de gezondheidszorg in het algemeen te verbeteren”, zegt Zulu. “Dat is terug te zien in deze cijfers.”

Het succes in Oeganda wordt toegeschreven aan de directe bemoeienis van president Yoweri Museveni en first lady Janet Museveni. Ook wordt sinds 2006 in het nationale budget geld uitgetrokken voor betere kraamzorg. De kwestie staat op de agenda van het Oegandese parlement.

Uit onderzoek dat Kenya Service Provision Assessment (KSPA) in juni uitvoerde, bleek dat 64 procent van alle moeders die in Kenia bevielen in openbare gezondheidsfaciliteiten, niet de nodige medicatie kregen. Meer dan een derde van de vrouwen die in een kliniek bevielen, klaagde over verwaarlozing en slechte behandeling door medisch personeel.

Vroedvrouwen

In Rwanda spelen traditionele vroedvrouwen een belangrijke rol bij de geboorte, vooral op het platteland. Bij complicaties zijn zij echter niet altijd in staat adequaat te reageren, wat het risico op overlijden vergroot.

Odette Nyiramilimo, arts en politicus in Rwanda, zegt dat de traditionele vroedvrouwen echter ook zorg bieden die vrouwen in een ziekenhuis niet krijgen, zoals aandacht voor het persoonlijke welzijn van de moeder.

“Dat zijn kleine, maar niet onbelangrijke dingen die in openbare ziekenhuizen vaak genegeerd worden”, zegt Nyiramilimo.

In West-Afrika wist Ghana de moedersterfte tussen 1990 en 2008 te verminderen met 44 procent. Experts zeggen dat dit komt doordat Ghana de kwestie serieus neemt, gratis zorg biedt bij bevallingen en de zorgverzekeringen heeft uitgebreid.

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op:http://ipsnews.net/pictures/TurkanaWomen.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.