Afrika en Balkan dringen corruptie terug

De corruptie in de openbare sector lijkt in verscheidene Afrikaanse landen op de terugweg. Ook Italië en de meeste Balkanlanden zijn volgens de international corruptiewaakhond Transparency International op goede weg. De problemen met omkoperij en verduistering zijn het grootst in Somalië, Myanmar (Birma) en Irak.
Nederland staat op een gedeelde zevende plaats in de nieuwste uitgave van de International Corruption Perceptions Index die Transparency elk jaar publiceert. Helemaal bovenaan komen de landen waar overheidsgeld nauwelijks in verkeerde handen valt en omkoperij heel zeldzaam is. België komt op de 21ste plaats van 180 landen. De beste scores zijn voor Denemarken, Finland en Nieuw-Zeeland. Daarna volgen de meeste overige rijke landen.
Onderaan de lijst, bij de landen die het meeste corrupt overkomen, zijn arme landen oververtegenwoordigd. Het gaat vooral om conflictlanden die in bestuurlijke chaos verkeren: Somalië, Haïti, Afghanistan, Irak, Sudan en de Democratische Republiek Congo bijvoorbeeld.
De corruptie-index van Transparency International is gebaseerd op de inschatting van duizenden ondernemers en landenexperts in alle delen van de wereld.
Volgens het rapport is er beterschap in Afrika. Zuid-Afrika, Namibië, de Seychellen en Swaziland scoren duidelijk beter dan de voorbije jaren. Goed nieuws is er ook uit andere delen van de wereld. Ook met ambtenaren, rechters en politieagenten in landen als Cuba, Tsjechië, Servië, Kroatië, Macedonië en Roemenië is er steeds minder onder de tafel te regelen. Italië steeg naar rang 41 in de lijst, waardoor het stilaan aansluiting vindt bij de overige West-Europese landen.
Landen waar de corruptie volgens Transparency het afgelopen jaar toenam, zijn onder meer de EU-staten Oostenrijk en Malta en verder ook Bahrein en Thailand.
Malversaties van ambtenaren blijven een wereldwijde epidemie. In bijna zeven op de tien Afrikaanse landen blijft corruptie volgens het rapport een echte plaag. In Zuid-Amerika is het probleem nog in één op de drie landen erg groot, in Azië in bijna de helft van de landen. 
In arme landen “betekent corruptie een enorme aanslag op de middelen die hard nodig zijn voor onderwijs, gezondheid en infrastructuur”, zegt Huguette Labelle, de voorzitter van Transparency International. Die landen doen er volgens haar dan ook goed aan om ambtenaren en gezagsdragers te dwingen binnen de lijntjes te kleuren. Dat kan onder meer door openbare instellingen en het gerechtssysteem te versterken en door te investeren in preventiemaatregelen. 
De rijke landen moeten volgens Transparency dan weer meer doen om hun bedrijven te verhinderen in het buitenland met smeergeld te werken. Een groot deel van het geld dat ambtenaren in arme landen krijgen toegeschoven, komt immers van multinationale bedrijven. De lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben een conventie goedgekeurd die het omkopen van buitenlandse ambtenaren verbiedt, maar die conventie wordt nog te weinig in de praktijk gebracht. Ook multinationale ondernemingen moeten anti-omkoopcodes invoeren, vindt Transparency.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.