Afrika en Latijns-Amerika gaan nauwer samenwerken

Zaterdag en zondag komen staatshoofden en andere hoge vertegenwoordigers van 54 Afrikaanse en 12 Zuid-Amerikaanse landen samen op het Venezolaanse Isla Margarita. De deelnemers aan de tweede Afrikaans-Latijns-Amerikaanse top bespreken de internationale economische crisis, maar ook concrete samenwerkingsprojecten op het vlak van toerisme, handel, industrie, vrede en veiligheid.
De Venezolaanse adjunct-minister voor Afrika, Reinaldo Bolívar, verwacht “een dertigtal” staatshoofden op de bijeenkomst. De meesten zijn op doorreis na de Klimaattop en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zoekt steun voor zijn voorstel om een alliantie op het vlak van energie en landbouw te smeden tussen Afrika en Zuid-Amerika. Hij zou de landen van de twee regio’s binnen de Verenigde Naties ook graag een gemeenschappelijk standpunt zien verdedigen over de exploitatie van de grote olievoorraden onder de bodem van het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan.

Schaarse toppen


Intercontinentale topbijeenkomsten tussen ontwikkelingslanden zijn schaars. De landen van Zuid-Amerika overlegden in 2005 en 2009 op het hoogste niveau met de Arabische wereld, en verder was er de eerste Afrikaans-Latijns-Amerikaanse top in het Nigeriaanse Abuja in 2006. De Afrikaanse landen knoopten de voorbije jaren ook gezamenlijk relaties aan met China, India en Iran.    
Op de top van Isla Margarita komen onder meer de resultaten aan bod van acht Afrikaans-Latijns-Amerikaanse werkgroepen die in 2006 werden opgericht. Die moeten onder meer het Zuid-Amerikaanse engagement concreet maken om meer in Afrika te investeren en de landen er te helpen bij de ontwikkeling van hun landbouwsector. Marokko en Venezuela leiden bijvoorbeeld een werkgroep over handel, investeringen en toerisme; Brazilië en Nigeria nemen het voortouw in de samenwerking op het vlak van infrastructuur, transport, mijnbouw en energie terwijl Oeganda en Guyana landbouw en milieu onder hun hoede namen.

Toenemend handelsverkeer


De drie Zuid-Amerikaanse landen die de sterkste banden hebben met Afrika zijn Brazilië, Argentinië en Venezuela. De Braziliaanse handel met Afrika steeg van 3,4 miljard euro in 2002 tot meer dan 17 miljard euro in 2008. Sinds 2003 heeft Brazilië ook al bijna drie miljard euro geïnvesteerd in de landbouw in Afrika. Brazilië heeft op Nigeria na de grootste zwarte bevolking ter wereld.
Argentinië voert voor meer dan twee miljard dollar per jaar uit naar Afrika. Omgekeerd kan Zuid-Afrika Argentinië volgens een studie van de Zuid-Afrikaanse ambassade in Buenos Aires meer dan 25.000 producten leveren.
Venezuela drijft minder handel met Afrika, maar werkt samen met Algerijnse en Zuid-Afrikaanse bedrijven bij de exploratie van olie- en gasvelden in Venezuela. Het land gaat waarschijnlijk zelf Zuid-Afrika helpen bij de bouw van een nieuwe raffinaderij en olieopslagplaatsen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.