Afrika Filmfestival start met subsidieweigering

In februari 2010 adviseerde de Beoordelingscommissie Audiovisuele kunsten aan minister van Cultuur Joke Schauvliege om de subsidieaanvraag van het Afrika Filmfestival niet te weerhouden. Aan de vooravond van de vijftiende editie van het festival spraken we met Afrika Filmfestival-directeur Guido Huysmans en met Karen Verschooren, voorzitster van de beoordelingscommissie.
  • Film Shirley Adams Openingsfilm Afrika Filmfestival Film Shirley Adams
Afrika Filmfestival draait dit jaar een jubileumeditie . Toch is er volgens de organisatie geen reden tot euforie. “Het is op dit moment geen drama, maar wel een moeilijke situatie”, aldus Huysmans, die deze jaargang moet realiseren met 30.000 euro minder subsidie dan vorig jaar. “We hebben heel wat gasten moeten afzeggen en we hebben veel promotiemateriaal niet kunnen maken.”
Huysmans zegt dat de commissie gestruikeld is over de artistieke invulling van het festival. Hij vindt echter dat de kritiek te vaag geformuleerd is: “We hebben geen artistieke visie, beweren ze, maar ze zeggen niet wat ze daarmee bedoelen. Het is heel frustrerend, want als ik serieuze kritiek zou horen, zou ik daar wakker van liggen.”
De directeur van het festival beweert dat de commissieleden de documenten niet hebben ingekeken. Bovendien verwijt hij de commissie dat ze Afrikaanse kunst niet serieus nemen.
Karen Verschooren, voorzitster van de beoordelingscommissie, zegt dat de beslissing om geen subsidie uit te keren, gevallen is “na grondige analyse van het dossier, discussies en ervaringen uit het veld”. Ze benadrukt ook dat de commissie “in eer en geweten” gehandeld heeft.
Op de kritiek als zou de commissie niet openstaan voor Afrikaanse kunst reageert ze verbolgen: “We zijn zeker niet tegen de Afrikaanse film, we vinden diversiteit en interculturaliteit net heel belangrijk. Maar we vinden het noodzakelijk dat het festival wordt uitgewerkt volgens een meer thematische aanpak. Die vinden we op dit moment bij Afrika Filmfestival onvoldoende terug.”
Volgens Huysmans komt het festival door de subsidieweigering in een vicieuze cirkel terecht: “We werken nu voornamelijk met vrijwilligers. Het is moeilijk om professioneel te werken als je daartoe de middelen niet hebt. En omdat je niet professioneel genoeg werkt, krijg je geen extra middelen.”
Verschooren lijkt de situatie niet op de spits te willen drijven: “Het laatste wat ik wil, is een polemiek starten.” Ze benadrukt echter wel dat de organisatie van het filmfestival bij een nieuwe aanvraag rekening dient te houden met de suggesties die geformuleerd zijn vanuit de commissie.
Huysmans langs zijn kant zegt bereid te zijn “over alles te discussiëren”, maar de opmerkingen vanuit de commissie moeten wel “professioneel” zijn.
Over de dreiging om ook de subsidie van de federale overheid kwijt te spelen, zegt hij het volgende: “Er is inderdaad kritiek gekomen op enkele van onze zogenaamde Congolese films. Maar dat probleem is nu van de baan. We zijn alleszins niet van plan om films terug te trekken voor subsidies.”
Voor het programma van het Afrika Filmfestival: www.afrikafilmfestival.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift