Afrika mag voorzichtig optimistisch zijn

Verschillende Afrikaanse landen zagen hun economie in 2005 met gemiddeld 5 procent groeien, terwijl hun inflatieniveau stabiel onder 10 procent bleef. Een nieuw rapport zegt dat er redenen tot optimisme zijn over ‘s werelds tweede grootste continent, dat sinds lang synoniem is voor conflict, politieke onrust, honger en ziekte.
De positieve signalen houden deels verband met de toename van de officiële ontwikkelingshulp (ODA) en schuldverlichting. De Afrikaanse landen profiteerden, mede dankzij hun voorzichtige monetaire politiek, ook van de wereldwijd lage rente en van de zwakke dollar.

“De vooruitzichten voor Afrika zijn beter dan in het verleden, maar tegelijkertijd lijdt de menselijke veiligheid onder zwakke overheidsstructuren, conflicten en de kwetsbaarheid die gepaard gaat met extreme armoede”, schrijven Louka Katseli, directeur van het OESO-Ontwikkelingscentrum in Parijs, en Donald Kaberuka, voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank in Tunis, in het in het voorwoord van de laatste African Economic Outlook.

African Economic Outlook is een jaarlijkse uitgave van het OESO-Ontwikkelingscentrum. De OESO is de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, die dertig van de rijkste landen ter wereld als lid heeft.

Voor de meeste landen blijft het behalen van de Millenniumdoelstellingen tegen 2015 een serieuze uitdaging, zeggen beide economen. Dat denkt ook een andere ontwikkelingseconoom, Rory J. Clarke. “Vooruitgang boeken betekent: de basisproblemen aanpakken. Honger bijvoorbeeld. Tussen 2000 en 2002 leed 28 procent van de bevolking van Afrika honger. Daarnaast moeten ziekten als aids, tuberculose en malaria bestreden worden.”

Conflicten en natuurrampen in landen als Soedan, Zimbabwe, Ethiopië en Nigeria, maken economische groei onmogelijk en veroorzaken humanitaire drama’s. Toch constateert het Commonwealth Human Rights Initiative (CHRI) op het vlak van mensenrechten enige vooruitgang. “In grote delen van Afrika verslechtert de mensenrechtensituatie, zoals dagelijkse berichten uit Zimbabwe bevestigen. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel”, aldus Aditi Dutta van CHRI.

“Initiatieven vanuit het maatschappelijk middenveld zijn inspirerend. Er zijn veel mensen die zich vanuit vakbonden, kerken, journalistiek of op persoonlijke titel inzetten voor beter bestuur, eerlijke rechtspraak en mensenrechten.” Niet alleen op lokaal niveau zijn er positieve ontwikkelingen, maar ook op nationaal niveau, zegt Dutta. “Landen beginnen zich te realiseren dat transparant bestuur en recht op informatie belangrijk zijn.”

Dutta erkent dat deze trend in sommige landen vergezeld gaat van een trend tot meer geheimhouding in andere landen. “Maar dat een land als Oeganda recent een wet heeft aangenomen die het recht op informatie regelt, is een positieve ontwikkeling.” (JVP/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.