Afrika plant gigantische dam op Congorivier

Enkele van de grootste banken en bouwfirma’s ter wereld steken de koppen bijeen met zeven Afrikaanse landen om meer dan vijftig miljard euro te investeren in de bouw van een enorme dam op de Congorivier. Het project moet tweemaal zoveel energie produceren als de Chinese drieklovendam en de elektriciteitsproductie in Afrika met een derde doen stijgen.
Vandaag (22 april) eindigt in Londen een tweedaags topoverleg van de World Energy Council rond het project om de kosten in te schatten, partners te zoeken en middelen te vinden om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Op het overleg zijn toponderhandelaars aanwezig van regeringen, energiebedrijven, banken en bouwondernemingen.
“Het is het grootste project rond duurzame energie ter wereld”, zei Gerald Doucet, de secretaris-generaal van de World Energy Council op een persconferentie. “We willen betaalbare, schone energie produceren voor Congo en de rest van Afrika. Het project moet ten goede komen van de Afrikanen, onder meer door nieuwe jobs en de aansluiting op elektriciteit die mensen uit de armoede moet halen.”
Grand Inga is niet de eerste dam in de DRC. In 1972 werd Inga I al opgetrokken en een tiental jaar later volgde Inga II. Maar de beide dammen zijn vervallen en kunnen samen amper een kwart van de elektriciteit produceren waar ze op voorzien waren. De elektriciteit gaat bovendien exclusief naar de mijnen van Katanga en raakt dus niet bij de plaatselijke bevolking.
In de DRC heeft momenteel amper 8 procent van de bevolking toegang tot stroomvoorziening. Met steun van de Wereldbank worden de oude machines nu vervangen, maar dan nog zullen de dammen een derde minder produceren dan de voorziene capaciteit. In 2010 is de bouw van een derde dam, Inga III gepland, die acht jaar later een vermogen van 4,3 gigawatt moet hebben. De grote vraag is echter wie de 3,5 miljard euro voor het project zal ophoesten.

Enorme capaciteit


Maar Inga I, II en III zijn klein bier in vergelijking met “Grand Inga”, een dam van 205 meter hoog die een waterreservoir van vijftien kilometer lang creëert en een capaciteit van veertig gigawatt moet bereiken. Dat is meer dan het dubbele van de enorme Drieklovendam in China. De massa energie zal deels uitgevoerd worden naar het buitenland. Daarvoor wordt een gigantisch nieuw distributiesysteem aangelegd dat de elektriciteit transporteert naar onder meer Zuid-Afrika, langs Egypte naar het noorden, en naar Nigeria in het westen.
 
Maar het project kampt nog met enorme problemen. Naast de politieke instabiliteit in de Democratische Republiek Congo (DRC) die volgde op de burgeroorlog, zijn er lokale bezwaren. Ook hier is de grote vraag wie het project zal financieren. “We kijken aan tegen enorme, enorme uitdagingen”, zei Doucet. Het project krijgt bovendien te kampen met veel tegenstand in de DRC en daarbuiten. Critici beweren dat de elektriciteit vooral bedoeld is voor uitvoer naar het buitenland, waaronder Europa en Israël, terwijl dorpen en steden in de regio er geen baat bij zullen hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.