Afrika test ongekoeld vervoer van vaccins

In het Afrikaanse Benin mag een vaccin tegen meningitis voor het eerst vier dagen ongekoeld vervoerd worden. Gehoopt wordt dat zo de prijs van het vaccin voor de patient daalt.

MenAfriVac, het vaccin dat in India geproduceerd wordt, wordt nu al gebruikt in meer dan twintig Afrikaanse landen in de strijd tegen meningitis A. De Wereldgezondheidsorganisatie staat nu toe dat het middel tijdens het transport vier dagen lang wordt blootgesteld aan temperaturen tot 40 graden Celsius. Benin test de nieuwe voorschriften in het noorden van het land.

Dure infrastructuur

Een dosis MenAfriVac kost momenteel zo’n 60 eurocent. De nieuwe voorschriften zouden daar een kleine 9 eurocent van kunnen afhalen. Sommige Afrikaanse landen hebben immers een zeer gebrekkige infrastructuur om geneesmiddelen te koelen. Voor een vaccinatiecampagne in een bepaalde regio moeten daarom tijdelijk ijskasten en dieselgeneratoren geïnstalleerd worden, en dat is een dure en omslachtige zaak.

Wetenschappers hopen nu dat er gelijkaardige richtlijnen komen voor andere vaccins die zich goed gedragen bij warmere temperaturen, zoals vaccins voor gele koorts en het papilomavirus. Op langere termijn zou bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins ook meer rekening gehouden moeten worden met de temperatuur in de doellanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.