Afrika tussen oorlog en vrede

Of 2007 goed begint voor Afrika, wordt beslist in Sudan en Somalië. De Ethiopische interventie in Somalië dreigt de hele Hoorn van Afrika op te zadelen met een conflict dat lang kan aanslepen. Maar intussen lijkt er wel een doorbraak in de maak in het al bijna vier jaar oude conflict in het Sudanese Darfur.
Enkele duizenden Ethiopische soldaten ontketenden het voorbije weekend een offensief tegen de Unie van Islamitische Rechtbanken, een islamistische beweging die het grootste deel van Somalië controleert. Ethiopië, de bondgenoot van de zwakke interim-regering van Somalië die zich verschanst heeft in de stad Baidoa, maakt zich sterk dat het zijn troepen volgende week alweer kan terugtrekken.

Maar experts vrezen dat het conflict de hele regio in vuur en vlam kan zetten. Ethiopië is overwegend christelijk, terwijl Somalië een moslimsland is. De Ethiopische interventie lijkt de stilzwijgende steun te hebben van de VS, die geloven dat de Unie van Islamitische Rechtbanken banden heeft met Al-Qaeda. Dat zijn twee ingrediënten die de brand makkelijk kunnen aanwakkeren. Amerikaanse kranten schrijven dat de Somalische islamisten steun krijgen van moslimstrijders uit Jemen, Egypte, Syrië en Libië. Ethiopië zelf zegt dat het op strijders uit Eritrea en Groot-Brittannië stootte.

De vijandelijkheden kunnen ook snel tot een nieuwe humanitaire crisis leiden. De gevechten kunnen nieuwe vluchtelingenstromen doen ontstaan in een regio die de voorbije maanden al zwaar werd getroffen. Begin dit jaar sloeg de droogte er toe. Daarna deden gevechten tussen Somalische milities 34.000 mensen de wijk nemen naar Kenia. Sinds november heeft Zuid-Somalië te kampen met overstromingen en door de Ethiopische invasie wordt er nu nog veel harder gevochten. In Somalië en het noorden van buurland Kenia hebben nu al ruim een miljoen mensen noodhulp nodig.

Goed nieuws komt er intussen uit Sudan. Daar heeft de regering er eindelijk mee ingestemd een eerste groep van adviseurs en militairen van de VN toe te laten die de ontplooiing van blauwhelmen in de crisisregio Darfur kunnen voorbereiden. Een overeenkomst die de Sudanese regering en de Afrikaanse Unie (AU) het voorbije weekend ondertekenden, maakt de weg vrij voor de versterking van de waarnemers die de AU in Darfur heeft met VN-soldaten met een robuuster mandaat. Uiteindelijk moet dat leiden tot een gemengde vredesmissie van 17.000 soldaten en 3.000 politieagenten.

De 7.000 AU-waarnemers die nu in Darfur zijn, bleken machteloos om het extreme geweld in de regio in te dammen. Rebellengroepen die opkomen voor een grotere autonomie, nemen het er op tegen regeringstroepen en Arabische milities. Aanvallen op burgers waren de voorbije jaren schering en inslag. Volgens de VN zijn bijna vier miljoen mensen in Darfur aangewezen op noodhulp als gevolg van het conflict.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.