Afrika vindt VN-sancties tegen Zimbabwe slecht idee

De VN-Veiligheidsraad debatteert over een resolutie die sancties oplegt aan het regime van Robert Mugabe in Zimbabwe. De Afrikaanse landen vinden sancties geen goed idee en ook vetomacht Rusland is nog niet gewonnen voor het idee.
Het voorstel wil een wapenembargo opleggen aan Zimbabwe en beslag laten leggen op de persoonlijke bezittingen van Robert Mugabe en elf van zijn getrouwen in het buitenland. De Verenigde Staten en Europa steunen de sancties en zouden kunnen rekenen op de steun van negen van de vijftien leden van de Veiligheidsraad. Rusland, dat over een veto beschikt, heeft naar verluidt nog bedenkingen bij het voorstel.
“Er is geen unanimiteit”, gaf de Britse ambassadeur John Sawers dinsdag toe. “Mijn delegatie steunt de resolutie en wil dat die zo snel mogelijk aangenomen wordt. De G8 heeft vandaag nog eens gezegd dat ze het geweld betreurt en dat de huidige bemiddeling moet worden versterkt met een speciale gezant van de Verenigde Naties.”
In Zimbabwe won Mugabes ZANU-PF de verkiezingen nadat oppositiekandidaat Morgan Tsvangirai zich terugtrok vlak voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In de eerste ronde had Tsvangirai de ZANU-PF verslagen, maar geen absolute meerderheid gehaald. De oppositieleider trok zich terug uit protest tegen het wijdverspreide geweld tegen zijn aanhangers door milities in dienst van Mugabe.
Bedreiging
De Zuid-Afrikaanse ambassadeur in de Veiligheidsraad, Dumisani Kumalo, vindt sancties geen goed idee. “De Afrikaanse Unie heeft duidelijk gezegd dat we de sancties niet nodig hebben. Verschillende staatshoofden en ook de voorzitter van de Unie hebben die boodschap overgebracht aan de leiders van de G8. We hebben geen maatregelen nodig die de situatie nog kunnen compliceren en het land letterlijk aan stukken kunnen blazen.”
Kumalu ziet verschillende problemen met de door Europa en VS voorgestelde sancties. “De resolutie zegt dat de toestand in Zimbabwe een bedreiging vormt voor de internationale vrede, maar de Afrikaanse Unie denkt van niet, de Afrikaanse staatshoofden op de G8-top denken van niet en de buurlanden denken van niet.”
“Verder wil de resolutie het resultaat erkennen van de eerste verkiezingsronde (die werd gewonnen door Tsvangirai, nvdr). Als de Veiligheidsraad nu al in een land een deel van de verkiezingen gaat goedkeuren, waar gaan we dan naartoe?”
Volgens de Zuid-Afrikaanse ambassadeur is de Europese houding ten opzichte van Zimbabwe niet evenwichtig. “De EU heeft bij monde van haar voorzitter gezegd dat het de leider van de oppositie als president wil. Op die manier creëer je een probleem, want wij willen dat het volk van Zimbabwe zijn president kan kiezen in eerlijke en vrije verkiezingen, zonder geweld of intimidatie.”
Moment van waarheid
De Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad verdedigt de sancties omdat ze “druk zetten op de mensen die de kaarten in handen hebben. De sancties zijn op maat gemaakt van de twaalf mensen die hun houding moeten veranderen om vooruitgang mogelijk te maken.”
Khalilzad verwacht dat het deze week nog tot een stemming komt. “We steunen de bemiddeling, maar die is niet heel doeltreffend geweest op de manier waarop ze tot nu toe is gevoerd. Er wordt al lang gepraat en daarom stellen we voor de VN een grotere rol te geven. Daarom moet de secretaris-generaal iemand aanduiden.”
VN-vice-secretaris-generaal Asha-Rose Migiro noemde de crisis in Zimbabwe een “moment van de waarheid” voor democratie in Afrika. “Als verkiezingen plaatsvinden in een klimaat van angst en geweld, heeft het resultaat niet de legitimiteit van de wil van het volk.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.