Afrika zet eerste stapje naar digitale radio

Vertegenwoordigers van 23 Afrikaanse radiolanden komen woensdag samen in de Rwandese hoofdstad Kigali voor een conferentie over Digitale Radio. De Deutsche Welle gaat vanuit Kigali digitaal uitzenden en deelt aan de deelnemers 100 digitale ontvangers uit.
De Deutse wereldomroep Deutsche Welle en de Rwandese omroep ORINFOR organiseren de driedaagse conferentie. De conferentie komt er nadat de bevolking massaal is overgeschakeld van buitenlandse zenders op de krakende korte golf naar lokale radiostations die in helder geluid op de FM-band uitzenden in alle mogelijke lokale Afrikaanse talen. De grote wereldomroepen zien digitale radio als een middel om luisteraars die naar lokale FM-stations luisteren terug te lokken.

“De conferentie is vooral bedoeld voor Afrikaanse omroepen”, zegt Peter Senger, de voorzitter van het DRM-consortium. DRM, of Digital Radio Mondiale, is de digitale standaard voor radio. “Wie van elders komt, zoals Deutsche Welle, BBC en Radio Nederland, zal de voordelen van de technologie uitleggen. We hebben al drie jaar ervaring met digitale uitzendingen in Europa en Noord-Amerika. We weten hoe het werkt en we kennen de voordelen.”

In Kigali, waar Deutsche Welle’s grootste regionale kantoor voor Afrika gevestigd is, heeft de omroep alle deelnemers aan de conferentie een digitale ontvanger cadeau gedaan. Deelnemers kunnen luisteren naar een speciale uitzending van Deutsche Welle

“Ze horen voor het eerst digitale radio in de korte golf. De kwaliteit is vergelijkbaar met die op van FM-uitzendingen”, zegt Senger. De ontvangers bevatten ook een klein schermpje waarop je actueel nieuws kan raadplegen. “In Kigali krijgen deelnemers de laatste berichten te lezen die op de site van Deutsche Welle gepubliceerd zijn”, zegt Senger.

Met de digitale radio-ontvanger kan je ook uitzendingen opslaan op een geheugenkaart. “Dat biedt nieuwe mogelijkheden aan scholen en universiteiten in Afrika. Educatieve programma’s kunnen opgeslagen, herbeluisterd en geanalyseerd worden.” Daarnaast blijft het mogelijk om ook de analoge zenders te ontvangen.

Te duur

De kostprijs van de uitzendapparatuur en van de ontvanger zelf vormen de twee belangrijkste hindernissen voor de introductie van digitale radio in Afrika. Het toestel dat in Kigali verspreid werd kost 200 euro, wat ver buiten het bereik ligt van de meer dan 800 miljoen Afrikanen. Maar Senger voorspelt dat de prijs nog zal zakken tot onder de 50 euro. “Het hangt ervan af hoe snel de markt zich zal ontwikkelen. Ik voorspel dat iedereen in de toekomst een digitale radio zal hebben.”

Indien Afrikaanse omroepen in Kigali overtuigd kunnen worden om op digitale radio over te schakelen, kan de prijs al dalen. De toestellen verbruiken vijftig procent minder energie dan analoge toestellen. “Dat is heel belangrijk. Het kan een besparing betekenen voor heel het Afrikaanse continent”, zegt Erik Bettermann, de directeur-generaal van Deutsche Welle. “Indien India en China massaal zouden overschakelen op digitale radio, dan zal een toestel niet meer dan tien tot vijftien euro kosten.”

Omroepen in Nigeria en Zuid-Afrika hebben al beslist om digitaal te gaan. The Voice of Nigeria heeft drie zenders besteld. Zuid-Afrika bereidt testuitzendingen voor. De organisatoren van de conferentie hopen dat er nog meer Afrikaanse omroepen zullen volgen.

“Het is een goed moment om te starten”, zegt Senger. “Digitale radio kan opgenomen worden in de budgetten voor 2008, in sommige landen zou al in 2009 digitaal kunnen uitgezonden worden.” De experts van DRM hopen uiteraard dat zij de nieuwkomers zullen mogen begeleiden. “Wij zijn de pioniers op dat vlak”, vindt Bettermann.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.