Afrikaans kunstwerk in Brussel onthuld door mevrouw Kabila

In Elsene werd op zaterdag 29 september het kunstwerk “Au dela de l’espoir’ van de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba onthuld. Het is het allereerste hedendaagse kunstwerk van een Afrikaanse kunstenaar dat een permanente plek krijgt op Belgische bodem, in een publieke ruimte.
Op de hoek van de Waversesteenweg en de Rue de Longue Vie werd vandaag geschiedenis geschreven. De vrouw van de Congolese president, madame Kabila, was dan ook niet toevallig present -al waren de Brussels-Congolese aanhangers van politiek concurrent Jean-Pierre Bemba daar niet gelukkig mee. De politie was massaal aanwezig om hen op veilige -onhoorbare- afstand te houden van de plek waar de plechtigheid doorging.
Onder een druilerige regen drukten zowel de burgemeester als schepen van Lardot van Elsene hun overtuiging uit dat een Afrikaans kunstwerk thuishoort in hun gemeente. Tenslotte omvat Elsene ook de “Afrikaanse” wijk Matonge -al wonen de meeste Congolezen een eind verder, het is rond de Naamsepoort dat het commerciële en culturele leven van de Congolese diaspora zich afspeelt. Een vijftal jaren geleden had de Congolese kunstenaar Chéri Samba al eens een groot fresco aangebracht op een gevel in Matonge, maar dat verdween onlangs toen het gebouw gerenoveerd werd. ‘Ditmaal schroeven we het beeld van Freddy Tsimba vast in de openbare architectuur van onze stad’, zei burgemeester Willy Decourty.
“Au dela de l’espoir’ van Freddy Tsimba is gemaakt van kogelhulzen die de kunstenaar verzamelde op diverse slagvelden, onder andere in Congo. Hij gebruikt dat materiaal om de kijker te confronteren met de realiteit van oorlog, geweld en lijden -een realiteit die dagelijks en dominant is voor miljoenen Congolezen, maar ook voor miljoenen andere mensen op de wereld. ‘Het werk van Tsimba is niet enkel een bevraging voor de Congolezen, maar voor de hele mensheid. Het is het bewijs dat Afrikaanse kunstenaars een universele bijdrage leveren tot reflecte en dialoog, over alle grenzen heen’, zei voorzitter van Africalia Gie Goris tijdens zijn toespraak. Africalia -de vzw die door de Belgische overheid betoelaagd wordt om artistieke en culturele projecten in Afrika te steunen- kocht het werk van Tsimba aan.
Mevrouw Kabila bedankte alle initiatiefnemers voor het plaatsen van dit beeld in Brussel. Ze drukte de hoopt uit dat hiermee het belang de Congolese creativiteit voor België én Congo voor een breed publiek toegankelijk gemaakt wordt.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift