Afrikaanse economie groeit met 6,5% (IMF)

De Afrikaanse economieën ten zuiden van de Sahara zullen dit jaar gemiddeld met 6,5 % groeien. De inflatie zal er minstens 8,5 % bedragen. Dat zijn althans de prognoses van het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF geeft leningen en legt landen economische en financiële maatregelen op.
95 USD per vat olie
Het IMF gaat in zijn jongste rapport voor Sub-Sahara Afrika uit van optimistische verwachtingen, geeft Benedicte Vibe Christensen toe, IMF-directeur ‘Afrika’.
‘We hebben onze prognoses in maart opgesteld, maar gezien de voedsel- en olieprijzen nog altijd stijgen, zal de daadwerkelijke groei wellicht lager uitvallen’. Voor 2008 is het IMF uitgegaan van 95 dollar per vat ruwe olie. De ‘recessie’ in de VS heeft minder effect op Afrika dan op Europa.
Afrikaanse economie blijft groeien
In Sub-Sahara Afrika is de economie de jongste vier jaar aan een forse groei bezig. Olie-exporterende landen zoals Nigeria houden het gemiddelde groeicijfer van 2007 (6,5 %) ook dit jaar nog op peil, maar in landen zonder eigen olie koelt de economie af. Dure olie moeten importeren vertraagt natuurlijk de groei. Volgens het IMF leidt een stijging van 25 dollar per vat in Afrika tot een gemiddelde groeivertraging van 0,2 % à 1 % van het bruto binnenlands product.
‘Grenzen sluiten is nefast’
 De voedselprijzen die in Afrikaanse landen als Burkina Faso, Mauretanië, Kameroen en Senegal al voor onlusten hebben gezorgd, zullen volgens het IMF blijven stijgen. Hoeveel effect dat heeft op de Afrikaanse economieën, is koffiedik kijken. Veel hangt immers af van de productiecapaciteit en van het consumptiegedrag van elk land.
Afrikaanse economie blijft fors groeien in 2008
Het Monetair Fonds benadrukt evenwel dat grenzen sluiten of voedselprijzen bevriezen, op termijn nefast is. ‘Wij pleiten voor het creëren van een sociaal vangnet voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen’, zegt Christensen, ‘bijvoorbeeld door het geven van subsidies gericht op voedsel voor de armen. We begrijpen dat het tijd vergt om maatregelen uit te werken die zinvol zijn. Maar heffingen werken averechts. Grenzen afsluiten, maakt op lange termijn de eigen landbouw kapot. Bovendien zijn er in sommige landen voedseltekorten, terwijl er net over de grens overschot is’.
Senegal scoort bij het IMF
Senegal zou van alle Sub-Sahara landen het verst staan in zijn aanpak van de voedselcrisis, die eind vorig jaar de kop opstak. Op termijn is de productiecapaciteit van de eigen landbouw vergroten, echter de enige goede optie, stelt het IMF. Vraag is of Afrikaanse landen daarvoor de financiële middelen hebben en of zij hiervoor ooit een eerlijke kans zullen krijgen, gezien de krachtverhoudingen op de wereldvoedselmarkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.