Afrikaanse landen slachtoffer van hoge melkprijs

Door de dalende productie en aanhoudende vraag heeft de melkprijs op de internationale markten recordhoogten bereikt. Het eerste slachtoffer zijn enkele op import aangewezen Afrikaanse landen, die hun voorraden zien slinken en niet de middelen hebben om hun eigen melkproductie te verhogen.
“De prijs van melkproducten heeft opnieuw een historisch record bereikt”, meldde de Landbouw- en Voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) begin juni. De FAO registreerde een stijging met 46 procent tegenover november 2006.
Het effect laat zich duidelijk voelen in enkele Afrikaanse landen. In Senegal kost een zak van 25 kilo melkpoeder vandaag 60.000 tot 65.000 CFA (100 euro). Dat is anderhalf keer meer dan in het derde trimester van 2006. De stocks zijn intussen geslonken van hun gewone niveau van 3.000 ton tot 600 ton in april 2007.
In Mali blijft nog 160 ton voorraad over, tegenover 800 ton in augustus 2006. In Marokko is de prijs van een ton melkpoeder in enkele maanden gestegen van 1.900 tot meer dan 3.000 euro. Op Mauritius hebben enkele grote importeurs van melkpoeder mensen ontslagen of de boeken gesloten.
De melkproductie is in de voorbije twintig jaar nochtans gestaag gestegen, met ongeveer 20 procent. De grootste producenten zijn India, China, Australië en Nieuw-Zeeland, Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Sinds enkele maanden loopt de melkproductie terug, wat volgens de FAO verschillende oorzaken heeft.
Vooreerst is er de droogte in Oceanië, die leidt tot een daling van de export uit Nieuw-Zeeland. Argentinië heeft besloten om de uitvoer van melkpoeder te belasten met 2.000 dollar (1.500 euro) per ton. India heeft de uitvoer van melkproducten zelfs helemaal stilgelegd om voorrang te geven aan de behoefte in eigen land. De Europese Unie tenslotte heeft flink gesnoeid in haar subsidies voor de melkproductie en –export.
Op de wereldmarkten blijft de vraag naar melkproducten stijgen. Voor een ton magere melkpoeder uit Europa die een jaar geleden nog 2.615 dollar (1952 euro) kostte, moest begin juni 4.890 dollar (3650 euro) worden neergeteld. Enkele Afrikaanse landen hebben al maatregelen genomen om de impact van de duurdere import te verzachten. Marokko heeft zijn invoertaks op melkproducten afgeschaft en Algerije heeft besloten de melkprijs te subsidiëren.
Volgens de economische logica zou de duurdere import een godsgeschenk moeten zijn voor de lokale melkboeren. Europese ngo’s klagen al jaren over de dumping van goedkope landbouwproducten uit rijke landen op Afrikaanse markten, omdat die de lokale boeren uit de markt drukt.
In de praktijk beschikken de melkboeren niet over de middelen om hun productie op te voeren en te beantwoorden aan de vraag van een groeiend aantal melkdrinkers in de steden. Een Afrikaanse melkkoe produceert gemiddeld 13 keer minder melk dan een Europees exemplaar, 16 keer minder dan een Canadese koe en 19 keer minder dan een koe in de VS, waar de sector door en door geïndustrialiseerd is.
De stijging van de internationale melkprijs maakt investeringen in de lokale melkproductie weer aantrekkelijk, maar het zal een tijdje duren voor de Afrikaanse boeren erin slagen marktaandeel te veroveren in de steden, waar 90 procent van de melk afkomstig is uit de import. Eerst moet er geld komen voor een meer efficiëntere productie, koelinstallaties en transportmogelijkheden.
Intussen zijn de Afrikaanse landen dubbel gestraft. Toen de melkprijs laag was, maakte die investeringen in de lokale productie onaantrekkelijk. De hogere prijzen maken de import duurder, zonder dat er onmiddellijk een lokaal alternatief tegenoverstaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.