“Afrikaanse politie gedraagt zich koloniaal”

De Keniaanse, Ugandese en Tanzaniaanse politie is te vaak “corrupt, gewelddadig en brutaal”. Dat staat in een reeks rapporten van het Mensenrechteninitiatief van het Gemenebest (CHRI) die werden vrijgegeven tijdens een rondetafel in Arusha. Clare Doube van het CHRI noemt het politieoptreden er koloniaal.
Drie van de vijf schandrapporten focussen op de situatie van de politie in Kenia, Uganda en Tanzania, twee andere gaan dieper in op overheidsbudgetten in de eerste twee landen. Het patroon is steeds hetzelfde, zegt Clare Doube van het Mensenrechteninitiatief van het Gemenebest. “Nog steeds bestaat een koloniaal politieoptreden dat erop gericht is de leiders aan de macht te houden. Ondanks de tientallen jaren onafhankelijkheid en democratie. Het is de rol van de politie om de gemeenschap te beschermen, maar in Kenia, Uganda en Tanzania beschermt ze de bestuurders.”

De rapporten werden voorgesteld door de vice-generaal van de Douanebond van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, Peter Kiguta. De werking van de politie in Kenia, Uganda en Tanziania “gaat lijnrecht in tegen de democratische normen die de overheden in Oost-Afrika zegen te respecteren”, zei ook CHRI-directeur Maja Daruwala bij de lancering.

“Democratisering kan niet zonder democratisering van de politie. De ordediensten vormen een van de belangrijkste instellingen van de staat en zijn bovendien erg zichtbaar voor de burgers”, zegt Doube. “Er zijn verbeteringen geweest in Oost-Afrika, maar de recente geschiedenis toont een achteruitgang van de democratische idealen, in het algemeen en ook wat betreft de politie.”

Als voorbeeld verwijst ze naar een politieaanval op Keniaanse media in maart. Doube: “Dat wijst op duidelijke politieke manipulatie door de politie.”

De vier jaren onderzoek die aan de publicatie van de rapporten vooraf ging, schept op vele vlakken reden tot bezorgdheid, zegt Doube. De politie kampt met onwettelijke politieke inmenging en partijdigheid, militarisering, geweld, brutaliteit en zelfs marteling, corruptie, gebrek aan transparantie, slechte werkomstandigheden en onvoldoende middelen. Politieagenten blijven onbestraft waarneer ze over de schreef gaan.

Daruwala gaf aan de voorstelling van de rapporten een positievere draai. Ze noemt de rapporten een uitstekende eerste stap naar een politiehervorming in Oost-Afrika. (ADR/PD)

http://www.humanrightsinitiative.org/chrinews/2006/press_release_east_africa_meeting.pdf

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift