Afrikaanse strijdpunten

Eind 2010 namen de ministers van Handel van de Afrikaanse landen in de Rwandese hoofdstad Kigali een gemeenschappelijk standpunt aan over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s). De onderhandelingen over die vrijhandelsakkoorden tussen de Europese Unie en landen uit sub-Saharaans Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan slepen al tien jaar aan. De belangrijkste Afrikaanse strijdpunten op een rijtje:

  • Landen moeten bepaalde ontwikkelingsdoelstellingen bereikt hebben vooraleer de vrijhandel van start gaat. De EU is van mening dat de EPA’s zullen helpen bepaalde ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken.
  • De EU wil tachtig procent van de handel binnen vijftien jaar onder de vrijhandel doen vallen; Afrika zestig procent binnen twintig jaar.
  • De EU wil dat elke speciale markttoegang die aan China, Brazilië of India wordt gegeven ook meteen geldt voor de EU. Afrika is daar tegen omdat het de Zuid-Zuid handel in de weg zou staan. Opkomende landen zouden immers minder geneigd zijn speciaal voor hen te kiezen.
  • De EU is tegen het opleggen van exporttaksen omdat dat hun goedkope toegang tot grondstoffen in het gedrang brengt. Afrika heeft de taksen echter nodig om een eigen beleid rond industrialisering, voedselzekerheid, diversificatie en milieu te kunnen bekostigen.
  • Afrika wil speciale veiligheidsmaatregelen voor landbouwproducten omdat die de Afrikaanse markt behoorlijk kunnen schaden. De exportsubsidies die de EU aan haar boeren geeft moeten afgeschaft worden wanneer de EPA’s in werking treden.
  • Afrika wil enkel de handel in goederen vrij maken. De EU wil er ook andere zaken aan toevoegen, zoals diensten, openbaarheid van overheidscontracten en investeringen.

In hun gemeenschappelijk standpunt wijzen de Afrikaanse landen er ten slotte op dat ze niet zouden terugschrikken de EPA-onderhandelingen af te blazen en zich toe te leggen op intra-Afrikaanse handel en integratie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.