Afrikaanse technologie in de broedkamer

Nu in stedelijk Afrika snel internet en mobiele telefonie bijna vanzelfsprekend zijn geworden voor een jonge Afrikaanse “mobiele generatie”, broeit er iets in de technologiesector op het zwarte continent. Maar omdat onderwijs, investeringen, infrastructuur en het beleid in vele landen in de regio achterop blijven hinken, neemt de sector zelf het heft in handen. Technologiebroedkamers en hubs schieten als paddenstoelen uit de grond.

  • cc Peter Durand iHub in Nairobi, Kenia cc Peter Durand

Volgens Erik Hersman, mede-oprichter van iHub in Nairobi, zijn er intussen al meer dan vijftig hubs verspreid over twintig landen. Nairobi, door sommigen ‘Silicon Savanna’ genoemd, telt alleen al zes hubs. Allen stellen ze technologie, (mobiel) internet en innovatie centraal, maar de modellen verschillen: van het aanbieden van goede werkplekken (met gegarandeerde rust en bandbreedte) over opleidingscentra tot echte broedkamers voor jonge technologiebedrijven. Sommige zijn privé gefinancierd, andere krijgen steun van de overheid, uit academische hoek of van ontwikkelingsorganisaties.

Voor jonge ondernemers zijn de broedkamers van grote waarde. Naast een werkplek bieden ze ook opleidingen en begeleiding aan, organiseren ze conferenties en wedstrijden en stroomlijnen ze financieringskanalen van investeerders, overheden en ngo’s. Veel jonge ondernemers waarderen echter vooral het netwerk waar ze toegang toe krijgen: de hubs stellen hen in staat getalenteerde medewerkers te vinden, partnerschappen op te zetten met grote bedrijven en mogelijke financiers te ontmoeten.

iHub is met 9.000 leden een van de grotere hubs van het continent en beschikt over een consultancyafdeling, een onderzoeksafdeling, een vacaturedatabank en een broedkamer voor jonge bedrijven die mobiele applicaties maken. iHub is ook een van de stichtende leden van Afrilabs, een Afrikaans netwerk van hubs en broedkamers. Het netwerk telt intussen veertien leden uit landen als Senegal, Nigeria, Zambia, Oeganda en Madagascar. Door samen te werken “verbeteren de labs hun kans op slagen, op het creëren van succesverhalen en op het scheppen van geschikte banen voor jonge Afrikanen’, aldus afrilabs.com.

Onderstaande video geeft een idee van de dynamiek en het belang van mobiel internet in Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.