Afrikaanse Unie kondigt nieuwe militaire macht aan

Afrikaanse leiders kondigden vorige maandag het plan aan om een nieuwe militaire macht op te richten. Die moet extra snel reageren op noodsituaties zoals staatsgrepen, opstanden of oorlogen en moet bovenal komaf maken met de Afrikaanse afhankelijkheid van het Westen op het vlak van vredeshandhaving. Experts betwijfelen of de nieuwe macht snel operationeel zal zijn.

  • GCIS 54 Afrikaanse staatshoofden keurden dit weekend de nieuwe vredesmacht goed op de AU-top in Ethiopië. GCIS

De Afrikaanse Unie (AU), die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert, kondigde maandag aan dat ze onmiddellijk een African Capacity for Immediate Response to Crises zal oprichten. De leiders van 54 Afrikaanse landen verleenden het afgelopen weekend hun goedkeuring aan het project op de AU-top in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Volgens AU-commisaris Ramtane Lamamra zullen de veiligheidstroepen ingezet worden bij noodsituaties als “constitutionele crisissen” en “zware schendingen van mensenrechten”.

Tijdelijk reddingsmiddel

Plannen voor een soortgelijke vredesmacht bestaan al langer dan tien jaar. De samenstelling van de zogenaamde Standby Force, een vredesmacht die 5.000 strijdkrachten zou tellen, wordt echter steeds uitgesteld. AU-vertegenwoordigers hebben toegegeven dat ook de voorziene deadline van 2015 te krap zal blijken. De pas aangekondigde vredesmacht zal een tijdelijke noodoplossing zijn in afwachting van de grotere en ambitieuzere Standby Force. Hoeveel troepen de kleinere vredesmacht zal bevatten is niet duidelijk, aangezien de Unie rekent op vrijwillige bijdragen van haar lidstaten voor de samenstelling ervan. Naast Zuid-Afrika hebben ook Oeganda en Ethiopië al beloofd om troepen, materiaal en financiële steun te leveren.

Afrikaanse problemen, Afrikaanse oplossingen

Afrikaanse staatshoofden hebben alle reden om deze vredesmacht volledig zelf te willen financieren. Momenteel is de Unie bijna volledig afhankelijk van het Westen voor haar vredeshandhaving. 90 procent van de AU-veiligheidsacties wordt gefundeerd door externe instellingen zoals de Verenigde Naties of de Europese Unie. Dat heeft volgens Hans Hoebeke, Afrika-specialist bij het Egmontinstituut, tot gevolg dat Afrika ‘politiek gemarginaliseerd blijft en internationaal niet aux sérieux genomen wordt’. Het nieuwe project toont aan dat de AU haar politiek gewicht wil opvoeren door op eigen benen te staan wanneer het gaat om interne veiligheidskwesties. Men wil, zoals geschreven staat in de besluittekst van de AU-bijeenkomst, ‘Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen’.

Twijfels

Toch waarschuwen experts dat de nieuwe macht waarschijnlijk niet snel operationeel zal zijn. Emmanuel Kwesi Aning, directeur van het Kofi Annan International Peacekeeping Centre in Ghana, vraagt zich vooral af waar men het geld vandaan zal halen. ‘Op het eerste zicht klinkt het goed, maar het roept meer vragen op dan het beantwoordt’. Ook Hoebeke is niet vol vertrouwen. ‘Het is een positief signaal maar ik denk niet dat het op korte, of zelfs op lange termijn, haalbaar is.’

Nochtans zou een nieuwe Afrikaanse vredesmacht die snel reageert op noodsituaties meer dan welkom zijn. Het continent heeft de afgelopen jaren te kampen gekregen met staatsgrepen (in Mali en Guinee-Bissau), aanvallen door islamitische militanten (in Mali en Nigeria), en rebellen (in de Centraal Afrikaanse Republiek en en de Democratische Republiek Congo). ‘Als we ooit een Afrikaanse Standby Force nodig hadden, is het nu wel’, bevestigt Kwesi Aning.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.