Afrikaanse Unie vraagt sancties tegen Marokko

Het Pan-Afrikaanse Parlement (PAP), het wetgevende orgaan van de Afrikaanse Unie, roept de Afrikaanse landen op sancties te nemen tegen Marokko. Volgens het PAP respecteert Marokko het zelfbeschikkingrecht van de Westelijke Sahara niet.

Het Pan-Afrikaanse Parlement, dat nog tot 14 oktober bijeen is in het Zuid-Afrikaanse Midrand, kreeg een reeks aanbevelingen van een onderzoekscommissie die in juli naar de Westelijke Sahara is geweest. De belangrijkste aanbeveling is dat de Afrikaanse Unie via haar Vredes- en Veiligheidsraad de lidstaten moet aanzetten tot sancties of andere drukkingmiddelen tegen Marokko.

De Westelijke Sahara is betwist gebied. De Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) claimt het volledige gebied terwijl Marokko drie kwart van het gebied blijft bezetten sinds Spanje zich in 1976 terugtrok.

Vluchtelingen

“Meer dan honderdduizend Sahrawi zijn uit het gebied verdreven de laatste 35 jaar. De meesten wonen nu in vluchtelingenkampen in West-Algerije”, zegt het Rwandese PAP-lid Juliana Kantengwa, die de onderzoeksmissie aanvoerde.

In de kampen in de buurt van de Algerijnse stad Tindouf leven naar schatting 165.000 Sahrawi-vluchtelingen, zegt de Algerijnse regering.

Het Pan-Afrikaanse Parlement heeft niet de bevoegdheid om de aanbevelingen af te dwingen. Maar volgens Kantengwa heeft het orgaan behoorlijk wat internationale invloed. “Het is een stil conflict maar zolang we het op onze agenda houden zullen de internationale machten zich bewust zijn van wat in Sahara gebeurt”, zegt ze.

Autonomie

Marokko heeft een plan voorgesteld om het conflict te beëindigen. De Westelijke Sahara krijgt daarbij een zekere mate van autonomie maar het blijft onder de soevereiniteit van Marokko vallen. Marokko staat de Sahrawi ook niet toe een referendum te houden over hun onafhankelijkheid.

Ouaddadi Cheikh Ahmed El-Haiba, PAP-lid voor de Westelijke Sahara, noemt het een “dood plan”. “De Sahrawi willen zelf hun lot bepalen. We willen niets anders dan onafhankelijkheid.”

Marokko verliet de Afrikaanse Unie in 1984 toen de organisatie ADRS als lidstaat erkende. AU-lidstaten hebben wel hun diplomatieke banden met Marokko behouden.

“Als er geen sancties komen, zal Marokko zijn houding in de Westelijke Sahara niet veranderen, want het voelt zich gesteund door de internationale machten”, zegt El-Haiba.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.