Afrikaanse vluchtelingen willen weg uit Marokko

Meer dan 300 Afrikaanse vluchtelingen wachten in Rabat op hun overbrenging naar een ander land. Ze klagen dat hun rechten niet gerespecteerd worden in Marokko. Verscheidene vluchtelingen zeggen dat ze afgeranseld zijn door Marokkaanse VN-medewerkers.

De vluchtelingen uit landen als Angola, Senegal, Congo, Ivoorkust en Liberia troepen samen voor de poorten van het Marokkaanse kantoor van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in Rabat. Dinsdag wachtten sommigen er al negen dagen, maar er komen ook nog steeds nieuwe mensen bij.
“We zijn van plan hier te blijven tot ons recht op overplaatsing gehonoreerd wordt”, zegt Stéphane Gnako, de woordvoerder van de vluchtelingen. “We willen naar een veilige plaats worden gebracht waar onze rechten gerespecteerd worden.”
Volgens het handvest van de VN hebben vluchtelingen het recht naar een ander land overgebracht te worden als hun rechten niet gerespecteerd worden in het land waar ze asiel hebben gekregen.

In de val in Marokko


Veel vluchtelingen in Marokko vinden dat ze in een val zijn terechtgekomen. “Ik heb hier gestudeerd en drie maanden stage gelopen, en toen kwam ik aan de weet dat ik geen recht heb om hier te werken”, zegt de Ivoriaanse Laura Thérèse die sinds 2004 in Marokko is.
Kinderen van Afrikaanse vluchtelingen hebben in Marokko geen recht op onderwijs. “We hebben het recht niet om ons te integreren en we worden niet naar een ander land overgebracht. Wat wil men dat we doen?”, vraagt Laura Thérèse.
“Ons mooie vluchtelingenpaspoort is niets waard”, zegt Stéphane Gnako. “We zijn allemaal veroordeeld als bedelaars te leven in dit land. En dan worden we ook nog eens het slachtoffer van geweld en discriminatie.”

Geweld


Volgens een Congolese vrouw werpen Marokkanen soms stenen naar haar als ze met haar kinderen op straat loopt. Andere vluchtelingen vertellen over willekeurige aanvallen.
Ook overheidspersoneel schuwt het geweld niet, zegt Michael McCullough, een vluchteling uit Liberia. “De politie maakt jacht op ons omdat we geen papieren hebben. We krijgen geregeld slagen. Vluchtelingen die naar een ander land willen worden overgeplaatst, worden bij de UNHCR onder handen genomen door de wachters bij het kantoor.”
De VN-Vluchtelingenorganisatie probeert wel iets te doen aan de vreemdelingenhaar in Marokko. Het UNHCR organiseerde de afgelopen dagen samen met de Oost-West-stichting ‘Rabat Africa’, een kunstenfestival dat de integratie van Afrikaanse vluchtelingen moet bevorderen. De Oost-West-stichting is een internationaal netwerk van organisaties die migranten en Marokkanen in armenwijken steunen. Het festival vindt plaats in de Yacoub Mansour-wijk, een wijk waar Afrikaanse vluchtelingen vaak met geweld te maken krijgen.
Maar de vluchtelingen aan het kantoor van de UNHCR lieten het festival links liggen. “Het festival saboteert ons protest”, zegt Stéphane Gnako. “Het is niet met zang, dans, tamtam en ander clichés dat we onze situatie zullen verbeteren – dat is gewoon absurd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.