Afrikaanse vrouwenvoetballers lopen zich warm (*)

De vrouwen onder de Afrikaanse voetbalfans kijken niet alleen uit naar het wereldkampioenschap dat in juni in Zuid-Afrika begint. Op 21 mei organiseert de Afrikaanse Voetbalbond (CAF) de eerste ronde van het Afrikaans kampioenschap vrouwenvoetbal. De finale vindt in oktober in Zuid-Afrika plaats. Ondanks een groot gebrek aan belangstelling en financiële middelen is ook het damesvoetbal in Afrika langzaam maar zeker aan een opmars bezig.

Kenners speculeren nu al volop of Nigeria in oktober de Afrikaanse damesbeker kan heroveren. De Nigeriaanse Super Falcons  haalden al bij zeven van de acht voorgaande CAF-tornooien de bovenhand. In 2008 werden ze echter van hun troon gestoten door Equatoriaal-Guinea, het toenmalige gastland.

Black Queens


Dit jaar begonnen 23 landenploegen aan het tornooi, maar de meeste daarvan zijn bij voorbaat kansloos. De verschillen tussen de Afrikaanse landenploegen zijn erg groot. Sterke teams als de Nigeriaanse Super Falcons of de Ghanese Black Queens spelen bijna elke keer de andere deelnemende landen met veel flair naar huis.
In de meeste westerse landen is het vrouwenvoetbal volop aan het professionaliseren, maar het Afrikaanse vrouwenvoetbal staat nog in de kinderschoenen. Vrouwen worden in nogal wat Afrikaanse landen weggehouden van publieke activiteiten die als “mannelijk” beschouwd worden, en dus ook van voetbalwedstrijden.
Maar overal staan wel vrouwen te popelen om te voetballen. Zo werd het amateurtornooi Ladies Turn 2009, dat de Amerikaanse Jennifer Browning vorig jaar in het Senegalese Dakar organiseerde, een groot succes. In en rond de Senegalese hoofdstad bleken veel vrouwelijke voetbalploegen te bestaan die hun krachten met andere ploegen wilden meten. Dat er niet meer dergelijke tornooien zijn, is volgens Browning vooral te wijten aan het gebrek aan sponsors en publieke interesse.
Internationaal gezien stelt geen enkele Afrikaanse vrouwenploeg veel voor. De Nigeriaanse Super Falcons gingen roemloos ten onder op de Olympische spelen in China. Op het wereldkampioenschap voor vrouwen van de Wereldvoetbalbond (FIFA) raakte het Nigeriaanse vrouwenteam nog nooit verder dan de eerste ronde.

Kwaliteit kost geld


Ook in het internationale vrouwenvoetbal is er een enorm verschil in kwaliteit tussen de topploegen en de meelopers. De VS, Brazilië en Duitsland zijn al jaren de sterkhouders. Resultaten als 8-0 zijn niet ongewoon tijdens een internationaal vrouwentornooi. De hoofdreden hiervoor is het verschil aan professionalisering van het vrouwenvoetbal tussen de deelnemende landen. De VS zijn het enige land waar de speelsters van voetbal hun beroep kunnen maken. Ook de ploegen in Canada, Duitsland en Brazilië kunnen veel geld investeren in spelers, training en infrastructuur.
België en Nederland profiteren al van die internationalisering. De hoogste voetbalklasse voor vrouwen in België en Nederland valt onder het amateurvoetbal, maar er spelen wel Belgische en Nederlandse voetbalsters in buitenlandse topclubs. Zo scoorde de Belgische Femke Maes begin april het winnende doelpunt voor haar Duitse ploeg Duisburg in de halve finale van de Champions League finale voor vrouwen. Ook tussen Belgische en  Nederlandse vrouwenclubs gebeuren heel wat transfers.
 
De Belgische en Nederlandse voetbalbond proberen het speelniveau te verhogen. Zo besliste de Belgische voetbalbond in maart om het aantal ploegen in de hoogste klasse volgend seizoen van veertien ploegen terug te brengen tot zes. De winnaar van deze Woman Elite League krijgt een ticket voor de Champions’ League van het vrouwenvoetbal. Naast de hoogste Woman Elite League zijn er ook nog lagere landelijke en provinciale competities in België en Nederland.
In de FIFA-wereldranglijst voor vrouwenvoetbal bekleedt Nederland de zestiende plaats, terwijl de Rode Duivelinnen op de negenentwintigste plaats staan.

(*) Dit is de eerste bijdrage in een reeks van berichten naar aanleiding van het WK voetbal in Zuid-Afrika. De reeks loopt tot 4 juni, een week voor het begin van het tornooi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.