Afrikaanse windenergie maakt steile klim

Windenergie wint snel terrein in Afrika. Uit een rapport van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank blijkt dat in totaal voor 10,5 gigawatt aan projecten in de pijpleiding zit.

Windenergie is momenteel goed voor amper 1 procent van de elektriciteitsproductie in Afrika, en de projecten beperkten zich hoofdzakelijk tot noordelijke landen als Egypte, Tunesië en Marokko.

Maar de rest van het continent is aan een inhaalbeweging bezig. De Afrikaanse ontwikkelingsbank lijst 76 nieuwe projecten op, die samen het aandeel van windenergie kunnen vertienvoudigen. Ongeveer de helft van de projecten worden met privégeld betaald.

Zuid-Afrika

Vooral Zuid-Afrika is aan een snelle omwenteling begonnen. Het land is rijk aan steenkool en telde tot voor kort maar 8 windmolens. Inmiddels zijn er al 250 in aanbouw, en er staan nog meer projecten op stapel.

Volgens de Zuid-Afrikaanse Associatie voor Windenergie stegen de investeringen vorig jaar met meer dan 20.000 procent.

Bij de projecten is ook een windmolenproject bij het Turkanameer in Kenia, goed voor 115 miljoen euro en een capaciteit van 300 megawatt. De werken moeten er eind dit jaar beginnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.