Afrikanen studeren het vaakst in het buitenland

Studenten uit Afrika bezuiden de Sahara zijn het meest mobiel van alle studenten in de wereld. Uit onderzoek van de Unesco blijkt dat van elke zestien Afrikaanse studenten, er één studeert aan een universiteit op een ander continent. In de VS, Canada en Mexico is dat slechts één op 250 studenten.
Het Instituut voor Statistiek van de Unesco publiceerde onlangs een 194 bladzijden tellend rapport over de jongste onderwijstrends in ruim 200 landen. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal mobiele studenten in de periode 1999-2004 wereldwijd van 1,75 naar 2,5 miljoen klom. Het hoger onderwijs is duidelijk en snel aan het groeien.

Volgens Hendrick van der Pol van het Instituut voor Statistiek van de Unesco, zorgen vooral studenten uit Afrika, China en de Arabische voor internationale dynamiek in het hoger onderwijs. De Chinezen sturen bijvoorbeeld bijna 14 procent van hun studenten naar de VS, Japan en Groot-Brittannië.

In 1999 stuurden West-Europa en Oost-Afrika nog ongeveer even veel studenten naar het buitenland. Vier jaar later hadden de studenten uit het oosten van Afrika een duidelijke voorsprong op hun collega’s uit Europa.

Relatief bekeken zijn de studenten uit Afrika bezuiden de Sahara nog altijd de mobielste studenten in de hele wereld, aldus de Unesco-studie. In sommige landen ten zuiden van de Sahara ligt het aantal jongeren aan de eigen universiteiten lager dan het aantal studenten in het buitenland.

Volgens de onderzoekers hebben veel van de studenten uit het gebied geen andere keus dan naar het buitenland te vertrekken. De kansen om aan een eigen universiteit te studeren zijn beperkt, en bovendien laat de kwaliteit van het onderwijs in eigen land vaak te wensen over. De studenten uit Afrika bezuiden de Sahara blijken vooral naar Frankrijk (21 procent), Groot-Brittannië (12 procent), Duitsland (6 procent) en Portugal (5 procent) te trekken.

Bijna 600.000 internationale studenten zaten op een Amerikaanse universiteit in het academiejaar 2002-2003. In 2003-2004 liep hun aantal met 14.000 terug. In 2004-2005 werden slechts 560.000 buitenlanders toegelaten bij een universiteit in de VS.

In het onderzoek van de Unesco wordt niet uitgelegd waarom er duidelijk minder buitenlandse studenten naar de VS trekken. Andere studies wijzen op het effect van het aangescherpte visumbeleid en de veiligheidsmaatregelen die de Amerikaanse autoriteiten namen na de aanslagen van 11 september 2001. Die zouden buitenlandse studenten afschrikken.

In de afgelopen vijf jaar nam de mobiliteit van de studenten in de Arabische landen gestaag toe. Arabische studenten zijn nu al goed voor 7 procent van alle inschrijvingen van buitenlandse studenten in de wereld.

West-Europa stuurt meer dan 400.000 studenten naar het buitenland. Vooral studenten uit Frankrijk, Duitsland, Italië en Griekenland blijken erg mobiel.

Zuid- en West-Azië vertegenwoordigen bijna 8 procent van alle mobiele studenten in de wereld. Tweederde van de mobiele studenten uit deze regio komt uit India. De helft van deze Indiase studenten gaat naar Noord-Amerika, een kwart belandt in Groot-Brittannië of Australië. (DB/JS)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift