Afschaffing EU-exportsubsidies: "Na u"

De Europese Unie verschuilt zich achter de Verenigde Staten en Japan om de laatste exportsubsidies af te schaffen waarmee ze boeren in ontwikkelingslanden oneerlijke concurrentie aandoet. Hulporganisaties vinden dat de EU niet moet wachten tot het einde van de zieltogende Doha-ronde binnen de Wereldhandelsorganisatie om ook die laatste exportsubsidies uit de wereld te helpen.
Dankzij de exportsubsidies kunnen Europese landbouwproducenten hun waar kwijt in het buitenland een aan prijs waar de lokale producenten niet mee kunnen concurreren. In 2006 gaf de EU nog 2,5 miljard euro uit aan exportsubsidies. Dat is minder dan de 10 miljard euro die ze in 1988 uitgaf, maar nog altijd veel te veel, vinden hulporganisaties.

De Europese Unie wil de laatste exportsubsidies alleen wegwerken als andere rijke landbouwproducenten, met name de Verenigde Staten, hetzelfde doen. “Hoewel we daar internationaal niet toe zijn verplicht, heeft de EU in het kader van de Doha-ronde beloofd de exportsubsidies te laten verdwijnen tegen 2013, maar alleen als onze handelspartners hetzelfde doen”, zegt Mariann Fischer Boel, de Europese Commissaris voor Landbouw.

Hulporganisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding vinden dat de EU niet zolang moet wachten om het goede voorbeeld te geven. “Als de Doha-ronde mislukt, betekent dat dan dat de exportsubsidies ook na 2013 blijven bestaan ?” vraagt Sara Rogge van Debt Aids Trade Africa (DATA), de organisatie van rockster Bono. “Dat is een belangrijke vraag.”

Niet alleen de exportsubsidies, ook de gewone EU-landbouwsubsidies draaien in het nadeel uit van de arme landen, zegt DATA. De Europese Commissie heeft voorgesteld om volgend jaar 42 miljard euro aan landbouw te besteden, op een totaal budget van 129 miljard. 58 procent van de landbouwsubsidies gaat naar vier landen: Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Volgens rapport van DATA genieten producenten van tomaten in blik en tomatensaus van een subsidieniveau van 65 procent in de EU. “Dankzij die subsidies kunnen de tomaten in blik goedkoop worden geëxporteerd naar Afrika, wat ervoor zorgt dat een lokale tomatenverwerkende industrie niet van de grond komt”, zegt het rapport, “Zonder de Europese subsidie zou de prijs voor tomatenpuree op de wereldmarkt met vijf procent stijgen en zouden Afrikaanse producenten een kans krijgen om mee te dingen in lokale, regionale en globale markten.”

In Ghana is de invoer van tomatenpuree, overwegend uit Europa, gestegen van 3269 ton in 1998 tot 25.000 ton in 2003. In dezelfde periode is de binnenlandse productie gestagneerd. Gelijkaardige problemen doen zich voor in Burkina Faso.

Ook Jack Thurston, de landbouwexpert van de website farmsubsidy.org, vindt dat de alle Europese landbouwsubsidies grondig onder de loep moeten worden genomen. In 2003 stemden de EU-lidstaten ermee in dat de subsidies moeten worden “ontkoppeld”, dat wil zeggen onafhankelijk gemaakt van de hoeveelheid voedsel die wordt geproduceerd. Commissaris Fischer Boel stelde eerder deze maand 100.000 euro voor als plafond van wat grote landeigenaars als subsidie kunnen ontvangen.

Niettemin blijft de EU “heel wat subsidies in de landbouw scheppen”, vindt Thurston. Hij sluit dan ook niet uit dat opkomende ontwikkelingslanden als Brazilië het Europese subsidiesysteem opnieuw gaan aanklagen bij de Wereldhandelsorganisatie.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.