Afsluiting Gazastrook stuit op nieuw verzet in Egypte

Egypte moet een einde maken aan de verdere afgrendeling van de grens met de Palestijnse Gazastrook. Kritische media en oppositiegroepen in Egypte wagen toenemend hun hachje om dat standpunt kracht bij te zetten. De Egyptische regering zegt dat de beveiliging van de grens smokkelaars en terroristen aan banden moet leggen.
Op 13 februari betoogden in Caïro honderden mensen tegen de ondergrondse muur die Egypte langs zijn veertien kilometer lange grens met de Gazastrook bouwt. “De muur van de schaamte moet weg” en “geen steun voor Israëlische misdaden”, stond er op de spandoeken te lezen. Betogen tegen de regering is riskant in Egypte; vaak worden bijeenkomsten gewelddadig uit elkaar geslagen en verdwijnen deelnemers voor lange tijd in de gevangenis.
Onafhankelijke kranten brengen gedetailleerd verslag uit over de werkzaamheden aan de grens. De krant ‘Al-Masry Al-Youm’ liet vorige week een arbeider aan het woord die uitlegde hoe de bestaande grensbeveiliging versterkt wordt met stalen platen die 18 tot 25 meter diep in de bodem worden verzonken. Op die manier wordt het voor de Palestijnen veel moeilijker tunnels te graven om vanuit Egypte smokkelwaar aan te voeren.
Een andere onafhankelijke krant, ‘Al-Dustour’, meldde dat Egypte dicht bij de grens ook een aanlegplaats bouwt voor patrouilleboten. Die moeten smokkelaars afschrikken die Egypte over zee te bereiken.

Terroristische samenzweringen


Israëlische kranten maakten het nieuws over de grensversterking eind vorig jaar bekend. De Egyptische overheid probeert zich te verdedigen tegen de kritiek die dat in eigen land oproept. President Hosni Mubarak liet op 25 januari weten dat de nieuwe barrière “ons land moet beschermen tegen terroristische samenzweringen”.
Egypte sloot zijn grens met de Gazastrook in 2007, nadat de islamistische Palestijnse beweging Hamas er de macht had gegrepen. Israël had zijn grensovergangen met Gaza al in 2006 gesloten. Egypte zegt dat het de grens dicht houdt om te verhinderen dat er wapens naar de Gazastrook worden gesmokkeld. Maar ook voedsel, geneesmiddelen en brandstof raken Gaza nog moeilijk binnen.
Veel Egyptenaren voelen mee met de Palestijnse bevolking. Het protest tegen de houding van de Egyptische regering zwol aan tijdens het Israëlische offensief in de Gazastrook begin 2009. Ondanks de dramatische omstandigheden in de Gazastrook hield Egypte de grens drie weken land potdicht, ook voor humanitaire hulp.

Openluchtgevangenis


De ondergrondse muur die Egypte nu bouwt, is de laatste spijker in de doodskist van de inwoners van de Gazastrook, oordeelt Gamal Fahmi, de hoofdredacteur van ‘Al-Arabi Al-Nassiri’, een weekblad dat tot de oppositie wordt gerekend. “De Gazastrook zal hermetisch afgesloten worden. Het wordt letterlijk de grootste openluchtgevangenis van de wereld”.
“Egypte begaat een historische misdaad”, oordeelt Hamdi Hasan, een volksvertegenwoordiger van de Moslimbroederschap, de machtigste oppositiebeweging. “De regering onderschrijft de plannen die de VS en Israël hebben met de regio.”
Fahmi wuift het argument van de regering weg dat de muur de Egyptische soevereiniteit moet helpen bewaren. “Egypte kan ook gewoon de grensovergang bij Rafah weer openen. Voor grenscontrole is geen muur nodig – intelligente veiligheidsprocedures volstaan”.
De Egyptische regering zegt dat de grens dicht blijft tot Hamas een door Egypte voorgestelde “verzoeningsovereenkomst” met het meer gematigde Fatah ondertekent. Die beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de macht in handen op de Westelijke Jordaanoever en wordt anders dan Hamas als een legitieme gesprekspartner beschouwd door de VS en Israël.
De overeenkomst bevat passages die Hamas zouden dwingen Israël te erkennen en af te zien van gewapend verzet. Dat is voorlopig onaanvaardbaar voor Hamas. “Egypte bouwt de muur om Hamas te straffen omdat het de overeenkomst niet tekent”, zegt Emad Gad, een expert van het semi-openbare Al-Ahram Centrum voor Strategische en Politieke Studies in Caïro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.