'Afsluiting grens VS-Mexico schadelijk voor natuur'

Wetenschappers vrezen dat pogingen om de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico af te sluiten, grote gevolgen zullen hebben voor de wilde dieren en de unieke, kwetsbare ecologie in de regio.
De recente stationering van de Amerikaanse Nationale Garde in de grensregio en geluiden over de bouw van een muur zorgen voor onrust onder Amerikaanse en Mexicaanse ecologen, bleek onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Conservation Biology in San José (Californië).

“Door het bouwen van een muur zal de beweging van veel soorten gehinderd worden en de bouwwerkzaamheden zullen een deel van de naturlijke leefomgeving vernielen”, zei Laura López-Hoffman, ecoloog aan de Autonome Nationale Universiteit van Mexico. In de grensregio leven veel bedreigde diersoorten en sommige plaatsen zijn vitaal voor zwervende dieren.

De ruim 3.000 kilometer lange grens tussen Mexico en de VS doorkruist een biologisch diverse regio van woestijnen, mangrovewouden, vlakten, bergen, riviervalleien, moerasgebieden, steden en dorpen.

Er leven veel zoogdieren (onder de grotere soorten bevinden zich jaguars, zwarte beren, Mexicaanse grijze wolven en bergleeuwen), vogel- en plantensoorten en zo’n twaalf miljoen mensen. “Mensen van buiten de grensstreek realiseren zich niet wat de grensregio allemaal in huis heeft”, aldus López-Hoffman.

Het Wereld Natuur Fonds en Nature Conservancy documenteerden de bijzondere biologische diversiteit in de woestijnen Chihuahua en Sonoran, die respectievelijk in het noordwesten van Mexico en het zuidwesten van de VS liggen. De plaats waar de twee woestijnen aan elkaar grenzen, is volgens Nathan Sayre van de Universiteit van Californië de regio met de grootste biodiversiteit van Noord-Amerika.

De natuur in de grensregio varieert van ernstig verwaarloosd tot “in zeer goede staat”, zei Karl Flessa van de Universiteit van Arizona. Big Bend Park, in de zuidelijke Amerikaanse staat Texas, is in heel goede conditie. Maar veel plaatsen in de grensregio, waaronder enkele delen van het Nationale Monument Organ Pipe Cactus, een nationaal park in de Sonoranwoestijn, zijn als gevolg van illegale smokkel van dieren en drugs in slechte conditie.

In de smokkel van wilde dieren, zoals vogels, slangen en hagedissen, gaat jaarlijks 4,5 miljard dollar om. De dieren worden veelal via Mexico naar de VS gesmokkeld, zei Adrián Quijada Mascareñas, van de Michoacán Universiteit van San Nicolás de Hidalgo. Slechts 10 tot 15 procent van de dieren komt levend aan op de plaats van bestemming. Drugssmokkelaars stappen steeds vaker over op de smokkel van wilde dieren, omdat er minder risico’s aan kleven. Als ze gepakt worden, zijn de straffen bovendien veel lager.

De jungles en woestijnen van Mexico en Centraal-Amerika worden leeggeroofd om tegemoet te komen aan de Amerikaanse vraag naar exotische huisdieren, zei López-Hoffman. “En zonder de grote Amerikaanse drugsmarkt en de vraag naar goedkope arbeid, zou er veel minder grensverkeer zijn.”

Het verscherpen van de grenscontrole betekent dat smokkelaars en illegale migranten meer afgelegen streken opzoeken om de grens over te steken, waardoor voorheen onaangetaste natuurgebieden schade kunnen oplopen, zei Flessa. Grenswachten richten nu al veel schade aan, bijvoorbeeld met de aanleg van wegen, het afbranden van begroeiing om het zicht te vergroten en het afsluiten van wildpaden. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.