Afval bij productie biodiesel levert ook energie

Vervuilend afval dat bij de productie van biodiesel ontstaat, kan ook energie leveren. Dat stelt een studie van de Ingenieursschool van São Carlos, een afdeling van de Universiteit van São Paulo in Brazilië.

Glycerol in zijn zuivere vorm is een alcohol zonder toxische eigenschappen, die in veel industrietakken gebruikt wordt. Maar als restproduct in centrales die biodiesel maken, bevat het veel onzuiverheden waarvan de verwijdering duur is. Het wordt daarom meestal weggegooid, wat schadelijk is voor het milieu.

De Braziliaanse ingenieurs zochten naar een manier om de glycerol toch nog te gebruiken. Ze deden het afval in “een reactor met anaerobe micro-organismen, organismen die zonder zuurstof overleven en ademen via processen zoals gisting”, zegt Michael Viana, verantwoordelijk voor het onderzoeksproject. “Deze organismen zetten glycerol om in een methaangas, een substantie die energie kan genereren in dezelfde biodieselindustrie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift